Fotoğraftakinin Mimar Sinan'ın yaptığı Selimiye Camisi olduğu iddiası

Fotoğraftakinin Mimar Sinan'ın yaptığı Selimiye Camisi olduğu iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Fotoğraftaki İstanbul Eminönü’ndeki Yeni Valide Sultan Cami.

Yeni Valide Sultan Cami, III. Mehmet’in annesi Safiye Sultan’ın isteğiyle, 1597 yılında mimar Davut Ağa tarafından yapılmaya başlanmış ve 1660 yılında tamamlanabilmiş.

Mimar Sinan’ın ustalık eseri olarak bilinen Selimiye Cami, Edirne’de yer alıyor ve 1575 yılında yapıldı.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan üstten çekilmiş bir cami fotoğrafının Mimar Sinan’ın ustalık eseri Selimiye Camisi olduğu iddia edildi. 

selimiye cami iddiasi

Fotoğraftaki İstanbul Eminönü’ndeki Yeni Valide Sultan Cami

Fotoğraftaki caminin adını öğrenmek için basit bir tersine görsel arama yapılabilir. Sonuçlara göre fotoğraftaki Eminönü’ndeki Yeni Valide Sultan Cami’ni gösteriyor. Selimiye Cami ve Yeni Valide Sultan Camisi’ni birbirinden ayıran belirgin özellikler var. Minare sayıları, bulunduğu şehir ve kubbe sayıları gibi.  

Eminönü’ndeki Yeni Cami olarak bilinen Valide Sultan Cami’nin inşasına Sultan III. Mehmet’in annesi Safiye Sultan’ın isteğiyle, 1597 yılında Mimar Davut Ağa başlamış. Mimar Davut Ağa, Mimar Sinan'ın yetiştirdiği sanatçılardan. Davut Ağa 1598’de veba salgınında ölünce, mimarlığa Dalgıç Mehmet Çavuş getirilmiş. 1603 yılında önce III. Mehmet’in, ardından Safiye Sultan’ın vefatıyla inşaatı yarım kalmış. Yarım kalan bu inşaat 1660 yılında İstanbul’da çıkan  yangında zarar görmüş. Yangın sonrası yardım için İstanbul’u gezen IV. Mehmet’in annesi Turhan Sultan, yarım kalan camiyi fark etmiş ve inşaat yeniden başlamış. Bu kez mimarlığı Mimar Hassa Mustafa Ağa üstlenmiş. Cami 1663 yılında tamamlanarak ibadete açılmış. 

66 kubbe ve yarım kubbeden oluşan caminin üçer şerefeli iki minaresi var. Caminin planı, Mimar Sinan’ın Şehzade Camisi’nde kullandığı planın ayrıntılı hali diye olarak biliniyor. Camiyi de içine alan kompleks içinde Hünkar Kasrı, Sıbyan Mektebi ve Mısır Çarşısı da bulunuyor

yeni valide sultan cami eminonu

Eminönü’deki Yeni Valide Sultan Camisi’nin planı

Selimiye Edirne’de yer alıyor

2011 yılında UNESCO Dünya Miras Listesi’ne alınan Selimiye Cami, Edirne’de bulunuyor. Caminin yapımına II. Selim’in emriyle 1568 yılında başlanmış ve 1575’te tamamlanmış. Selimiye Cami, Osmanlı İmparatorluğu’nun bıraktığı en önemli mimari eserlerden biri

Caminin köşelerinde dört uzun minaresi, büyük bir merkezi kubbesi ve 18 küçük kubbesi var. Kubbe, altı metre genişliğindeki kemerlerle birbirine bağlanan sekiz büyük paye, yani taşıyıcıya oturuyor. Kesme taştan yapılan cami, iç bölümüyle bin 620 metrekare, toplam 2 bin 475 metrekare alan kaplıyor.     

selimiye cami plani

Edirne Selimiye Camisi planı

selimiye yeni valide sultan cami karsilastirma

Edirne’deki dört minareli Selimiye Camisi (solda), İstanbul’daki iki minareli Yeni Valide Sultan Camisi (sağda)

Osmanlı geleneğinde hükümdarların ve annelerinin banisi oldukları camilere “selatin camisi” deniyordu. Ancak yalnız hükümdarların camileri dört minareli olabiliyordu. Yeni Cami dört değil iki minareye sahip. Altı minareli tek selatin camisi ise, Sultan Ahmet. 

Mimar Sinan 477 yapı tasarladı ve onardı 

Mimar Sinan’ın Yavuz Sultan Selim döneminde Kayseri’nin Ağırnas köyünden 14-15 yaşlarında devşirildiği düşünülüyor. 

Uzun süre marangozluk yapan ve ordunun geçtiği yerlerde köprü yapımını üstlenen Sinan’ın ilk mimarlık görevi Lütfi Paşa’nın mimarlık teklifiyle başlamış. 1539 yılında Osmanlı İmparatorluğu başmimarı seçilmiş ve I. Süleyman, II. Selim ve III. Murat’ın hükümdarlıklarında 1588’e kadar yarım yüzyıl bu görevi sürdürmüş. Sinan yaşamı boyunca 477 yapı ve onarımın mimarı olmuş. Bunlar arasında Ayasofya’nın onarımı da var.