Sosyal medyada paylaşılan paylaşılan fotoğrafın Osmanlı döneminden kalma mızrak tasarımlarını gösterdiği iddia edildi.
Fotoğraftakiler Bohemya işi temrenler
Tersine görsel arama yöntemiyle aradığımızda fotoğraftakilerin Osmanlı İmparatorluğu’na ait mızrak başları olmadığı anlaşılıyor. Fotoğraf 1437-1439 yılları arasına ait Bohemya işi temrenleri gösteriyor. Bohemya, 1198 - 1918 yılları arasında varlığını sürdürmüş bir Çek devleti.
Temren, ok, mızrak gibi silahların ucundaki sivri demire deniyor.
Amerika Birleşik Devletleri’nde bulunan The Metropolitan Museum Art internet sitesinde fotoğraftaki temrenler hakkında bilgi de vermiş. Ok uçlarının üzerinin Ortaçağ Çek dilinde dini ve Bohem monogramları ve rozetleri ile dekore edildiği belirtiliyor. Üç temrenin üzerinde de Bohemya ve Macaristan kralı Albert için AR monogramı, yani harflerle nakış oluşturulmuş.
Temrenlerin birinde kayı boyu mührü bulunuyor
Temrenler Osmanlıya ait değil, ancak Osmanlı tarafından ele geçirilmişler. Temrenlerin Osmanlı kuvvetleri tarafından Kral Albert’in bulunduğu 1439 seferinde ele geçirildiği tahmin ediliyor. Çünkü temrenlerden birinde İstanbul’daki Türk cephaneliğinde saklandığını gösteren kayı damgası yer alıyor.
Temren üzerindeki kayı mührü.
Temrenlerin Osmanlı’ya ait olduğunun düşünülmesi de bu kayı mühründen kaynaklanıyor olabilir. Kayı mührü iki ok ve bir yaydan oluşuyor. Kayılar, Anadolu ve Anadolu dışında mağara gibi yerlerde, eşyalarda, mimari eserlerinde bu damgayı kullanmışlar.
Osmanlı’da da Sultan II. Murat, hanedanlığın soyunun Kayı boyuna mensubiyetini göstermek için bastırdığı paralara, silahlara bu mührü vurdurmuş.
Osmanlı’da iğne temrenler kullanılıyordu
Osmanlı Devleti’nde kullanılan temrenler, fotoğraftakilerden farklı; daha ince bir yapıya sahipler. Temrenin okun içine saplanan kısmı “iğne” şeklinde.
Osmanlı okçuluğunda okun bölümlerine baş, göğüs, baldır ve ayak gibi isimler verilmiş. Temren de okun ayak kısmını ifade ediyormuş.
Osmanlı'da kullanılan temren örneği.
Öte yandan o dönemlere ait ok, yay, temren gibi malzemelerin İstanbul Harbiye Askeri Müze'de de sergilendiği biliniyor. Müzeyi sanal olarak da gezmek mümkün.