Ayasofya’nın cami olarak kullanılmaya başlandığı 24 Temmuz 2020 tarihinden sonra paylaşılan bazı fotoğraflardaki polis memurlarının, sarıklı olduğu görülen tarikat mensuplarına selam durduğu iddia edildi.
Ancak iddia doğru değil. Fotoğraf eski tarihli ve polis memurları 15 Temmuz 2016’da yaşanan darbe girişiminde hayatını kaybedenlerin cenazelerinin geçişinde selam duruyor.
Polis memurları sarıklı tarikat mensuplarına selam durmuyor
Fotoğrafa tersine görsel arama yöntemi kullanılarak bakıldığında eski tarihli olduğu görülüyor. Buna göre, paylaşımlar ilk olarak 2016 yılında yapılmış. O dönemde de sosyal medyada polisin sarıklı tarikat mensuplarına selam verdiği söylenmiş. Ancak fotoğrafa dair 31 Temmuz 2016’da yapılan bir paylaşımda, Furkan Yurdakul isimli bir kişinin fotoğrafı çektiği ve Instagram hesabından paylaştığı bilgisi var. Fotoğrafın açıklamasında ise, “Az önce çektim bu fotoğrafı. İçimi dağladı. Polislerimiz onları koruyan, kendilerine siper olan şehitlerimizi selamlıyor…” cümleleri yer almış. Paylaşım bu tarih itibariyle Yurdakul’un sosyal medya hesabında bulunmuyor.
Teyit, konuyla ilgili Furkan Yurdakul’a ulaştı. Yurdakul, fotoğrafın kendisi tarafından çekildiğini doğruladı. Fotoğrafta polislerin tarikat mensuplarına değil, 15 Temmuz’da hayatını kaybedenlere selam verdiğini söyledi. Ayrıca, o gün çok kalabalık olduğunu ve tabutların kareye giremediğini belirtti. Paylaşımını sosyal medya hesabından kaldırmasının nedeninin ise görüntünün sürekli olarak manipüle edilmesinin önüne geçebilmek olduğunu söyledi.
Fotoğrafın çekildiği bölgeye ilişkin bazı ipuçlarına bakmak da mümkün. Buna göre fotoğraf İstanbul Fatih’te Fatih Camisi’nin bulunduğu cadde üzerinde çekilmiş. Yani Ayasofya’nın bulunduğu yerle de bir ilgisi yok.
Fotoğrafın çekildiği bölge ve haritalardaki görünümü
15 Temmuz 2016’da hayatını kaybedenlerden bazı isimlerin cenazeleri 17 Temmuz 2016’da Fatih Camisi’nde kılınan cenaze namazının ardından Edirnekapı Şehitliği’ne defnedilmişti. Fatih Camisi ve Edirnekapı Şehitliği arasındaki mesafe epey kısa.
Sosyal medyada bu fotoğrafa eşlik eden bir fotoğraf daha paylaşıldı. Paylaşılan bu fotoğrafta bir polis memurunun tevhid bayrağı tuttuğu görülüyor.
Görsele ilişkin yaptığımız aramalarda eski tarihli olmadığını görüyoruz. Yine maske, mevsim gibi detaylar da güncel bir görüntü olduğunu gösteriyor. Konuyla ilgili ulaştığımız İçişleri Bakanlığı ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü yetkilileri, ellerinde henüz bir bilgilendirme notu bulunmadığını, açıklama gelirse yayınlanacağını söyledi.
Sonuç olarak Ayasofya’da polis memurlarının sarıklı kişilere selam durduğu iddiası doğru değil. Fotoğraf 2016 yılından ve 15 Temmuz darbe girişiminde hayatını kaybeden kişilerin cenaze töreninde onlara selam duran polis memurlarını gösteriyor. İddia, hatalı ilişkilendirmeye örnek.