Fotoğraftaki mezar taşının İmamoğlu’nun ailesine ait olduğu iddiası

Fotoğraftaki mezar taşının İmamoğlu’nun ailesine ait olduğu iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Orijinal fotoğrafta Yossi İmamoğlu ismi yer almıyor. İsim görsele sonradan eklenmiş.

Mezarın orijinalinde ismi yer alan Musevi vatandaşlar, Mersin’de yaşamış.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafta bulunan mezar taşlarının, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun vefat eden aile mensuplarına ait olduğu iddia ediliyor. Fotoğraftaki mezar taşında İbranice semboller ve Davut yıldızı ile birlikte “Yossi İmamoğlu” yazdığı görülüyor. 

imamoglu ailesinin mezar tasi oldugu iddiasi 12102021

Orijinal görselde bu isim yer almıyor 

Bahsi geçen görseli tersine aradığımızda bundan dört yıl önce Reddit adlı paylaşım platformunda yer almış bir gönderiye ulaşabiliyoruz. Bu gönderideki fotoğrafta mezar taşında “Yossi İmamoğlu” değil, “Muharrem Yeğin Eşi Linda Kaden Yeğin” yazıyor. Doğum ve ölüm tarihleri ise aynı kalmış. Fotoğrafın tamamına ulaştığımız gönderide, sol tarafta bir Müslüman kabri de gözüküyor. 

Görselin açıklamasında “Mersin’deki mezarlıkta Yahudi, Müslüman ve Hristiyan mezarları barış içinde ve bir arada” yazıyor. 

Mersin’deki mezarlıkla ilgili aramada, karşımıza basına yansımış bazı haberler de çıkıyor. Yeni Şafak’ta 2018 yılında yayınlanan bir haber “1938’de dönemin Mersin Belediye Başkanı Mithat Toroplu tarafından bir araya getirilen şehir mezarlığından Hristiyan, Müslüman ve Musevi mezarları hoşgörünün en güzel örneklerini sergiliyor” ifadelerine yer verilmiş. Bir başka haberde de farklı inançların ayrılmamış mezarlıklarının, kentte dönemin gündelik hayatını yansıttığı anlatılıyor.

imamoglu ailesinin mezar tasi oldugu iddiasi 2 12102021


Yeğin ailesi Mersin’de yaşamış 

Mezar taşlarının üzerindeki isimleri araştırdığımızda 1941 tarihli Yeni Mersin gazetesine ulaşıyoruz. Gazetenin haberlerinden biri “Türk Hava Kurumuna nişan yüzüklerini verenler” başlığını taşıyor ve metninde kuruma altın nişan yüzükleri bağışının devam ettiği anlatılıyor. Bağışçılar arasında da Muharrem ve Linda Yeğin’in de isimleri yer alıyor. 

imamoglu ailesinin mezar tasi oldugu iddiasi 3 12102021

Aynı isimli gazetenin 5 Mart 1939 tarihli bir nüshasında da, Muharrem Yeğin’in Mersin’in Bahçe ilçesinde Cumhuriyet Halk Partisi’nin seçmen adaylar listesinde ismi yer alıyor. Yani Yeğin ailesi Mersin’de yaşamış ve mezarlarının Mersin’de olması doğal. 

İBB Başkanı İmamoğlu hakkında zaman zaman bu yönde iddialar ortaya atılıyor. Teyit daha önce de benzer başka iddiaları incelemişti

Türkiye’de günümüzde yaklaşık 17 bin Musevi vatandaş yaşıyor. Bu rakam Türkiye’nin toplam nüfusunun 13,6 milyon olduğu 1927 yılında 81 bin idi.