Fotoğraftaki kişinin İmamköylü Ayşe Çavuş olduğu iddiası

Fotoğraftaki kişinin İmamköylü Ayşe Çavuş olduğu iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Fotoğraf, 1941 yılında ikinci dünya savaşı sırasında yer alan üç kadın Sovyet gerillayı gösteriyor.

İmamköylü Ayşe Çavuş'un fotoğrafları ile karşılaştırıldığında görseldeki kadınlarla benzerliği olmadığı görülüyor.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğraftaki kişinin İmamköylü Ayşe Çavuş olduğu iddia edildi. 

Üç kadının görüldüğü fotoğrafın açıklamasına şunlar yazılmış: 

“Kocası şehit olunca küpelerini ve bileziklerini satıp aldığı tüfekle cepheye koşan Kurtuluş Savaşı’nın madalyalı kahramanı İmamköylü Ayşe Çavuş.”

iddia fotograf imamkoylu ayse cavus

Fotoğraf Sovyet kadınlarını gösteriyor

Tersine görsel arama ile araştırdığımızda fotoğrafın orijinaline ulaşabiliyoruz. Fotoğraf iddia edildiği gibi İmamköylü Ayşe Çavuş’u göstermiyor.

Stok görsel sitelerinin yanı sıra The Guardian, The Atlantic, Russia Today, Financial Times gibi internet sitelerindeki içeriklerde de fotoğrafın yer aldığı görülüyor.

Kaynaklarda fotoğrafın ikinci dünya savaşı sırasında tüfeklerle ve süngülerle donanmış Sovyet kadın gerillalarını gösterdiği belirtilmiş. Fotoğrafın tarihi de Ağustos 1941 olarak vurgulanmış.

sovyet kadinlar 1941 min

Birçok tarihi fotoğrafın yer aldığı Mauritius Images isimli internet sitesinde de fotoğrafın 1941 tarihindeki Sovyet gerillalarını gösterdiği aktarılmış.

İkinci dünya savaşının başlamasıyla Sovyet kadınları keskin nişancılıktan havacılık eğitimine kadar çeşitli eğitimler alarak savaşta etkin rol üstlenmişti. Bu dönemde yapılan gerilla hareketleri ise, Sovyet halkının Hitler Almanyasına karşı mücadelesinin önemli bir parçasıydı. Sovyetler Birliği’nin silahlı savunucularının birliklerinde olduğu gibi partizan birliklerinde de tüm mesleklerden, her yaştan ve milliyetten kadınlar yer almış.

Milli mücadelenin kahramanları arasından gösterilen İmamköylü Çete Ayşe, İzmir 1919 yılında Yunanlılar tarafından işgal edilince köyünü kurtarmak için eşinden kalan tek mirası olan küpeleri satmasıyla biliniyor. Çete Ayşe milli mücadeledeki başarılarından dolayı da Atatürk tarafından İstiklal madalyasına layık görülmüş. Milli mücadele tarihinde efe unvanını almış ilk kadın olarak biliniyor. Diğer taraftan Aydın çevresindeki savaşlarda yer almış Ayşe Çavuş da başka bir milli mücadele kahramanı olarak gösteriliyor.