8 Nisan 2019 tarihinde Barış Yarkadaş isimli Twitter hesabı tarafından paylaşılan bir fotoğrafta altında Mansur Yavaş’ın imzası olduğu ve Mustafa Kemal Atatürk’e hitaben Anıtkabir özel defterine yazılan bir mektup yer aldı. "'Hattat' Mansur Yavaş’ın kaleminden… Çok yakıştı çok…” ifadeleriyle paylaşılan bu gönderi Twitter’da 2 bin 600 kez paylaşıldı ve 18 bin beğeni aldı. Söz konusu gönderiyi takip eden Tweet dizisinde, metindeki el yazısının Mansur Yavaş’a ait olduğu iddia edildi ve bu yorumlar çok sayıda etkileşim aldı.
Twitter’a ek olarak Karanlıktaki Aydınlık, Sarı Saçlım Mavi Gözlüm ve Bağdat Caddesi Forumu gibi Facebook sayfaları tarafından da paylaşılan fotoğrafın gerçekten Mansur Yavaş’ın el yazısı olup olmadığı tartışmalara neden oldu. Sosyal medyada mektuptaki el yazısının Mansur Yavaş’a ait olduğu iddiaları yayılırken 8 Nisan 2019 tarihinde Onedio “Mansur Yavaş'ın Anıtkabir Özel Defterindeki İnci Gibi El Yazısına Aşık Olanların Yaptığı Çılgın Yorumlar” adı altında bir paylaşım yaparak kullanıcıların etkileşimlerine yer verdi.
Ancak el yazısının Yavaş’a ait olduğu iddiası doğru değil. Teyit’in iletişime geçtiği Mansur Yavaş’ın danışmanı, yazının Yavaş’a ait olmadığını belirtti. Yavaş, danışmanı aracılığıyla Teyit’e, 8 Nisan 2019 tarihinde Anıtkabir’de imzaladığı yazının “gelecek kuşaklara güzel bir anı bırakabilmek” adına bir kaligrafi sanatçısı tarafından yazıldığını iletti.
Yazı bir kaligrafi sanatçısı tarafından yazıldı
31 Mart 2019 Yerel Seçim neticesinde Mansur Yavaş, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı seçilmişti. Mansur Yavaş görevi devralmasından sonra 8 Nisan 2019 tarihinde Anıtkabir ziyaretinde bulunduğu bilgisini Twitter hesabı üzerinden paylaştı.
Mansur Yavaş’ın Twitter üzerinden paylaştığı gönderide Anıtkabir özel defterine yazılan metne ulaşılabiliyor.
Atatürk’e hitaben yazılan mektubun yer aldığı fotoğrafa bakıldığında imzanın, farklı bir yazı tipiyle ve farklı bir kalemle atıldığı anlaşılabiliyor. Teyit’in iletişime geçtiğ Mansur Yavaş’ın danışmanı, yazının Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş’a ait olmadığını doğruladı. Yavaş, söz konusu yazının “gelecek kuşaklara güzel bir anı bırakabilmek adına bir kaligrafi sanatçısı tarafından yazıldığını” belirtti.
Anıtkabir’de “Yazı Yazma Personeli” bulunmuyor
Fotoğrafın Mansur Yavaş’ın el yazısını göstermediğini öne sürenler ise yorumlarda Anıtkabir’de hattat bulunduğu ve oradaki görevlinin bu yazıyı kaleme aldığını iddia etmişlerdi. Fakat Teyit’in iletişime geçtiği Anıtkabir Komutanlığı Anıt ve Müzeler Genel Müdürlüğü, Anıtkabir’de “Yazı Yazma Personeli”bulunmadığını iletti, dolayısıyla özel ziyaretlerde mektupları yazan Anıtkabir Komutanlığının kaligrafi sanatçısı değil. Anıtkabir Komutanlığı, özel ziyaret yapan devlet isimlerinin bazen kendi heyetlerinden bir ismin deftere yazı yazmakla görevlendirilebildiğini söylüyor. Ayrıca “Anıtkabir Özel Defteri” isimli internet sayfasının Anıtkabir Komutanlığı ile bir bağlantısı olmadığını belirtti.
Konuyla ilgili sorularımıza cevap veren Mansur Yavaş’ın danışmanı, kaligrafi sanatçısının Anıtkabir Komutanlığı görevlisi olmadığını doğruladı ve sanatçının Yavaş tarafından görevlendirildiğini iletti.
(Kaynak: Sözcü)
Anıtkabir ziyaretlerindeki el yazıları önceden de gündem olmuştu
Daha önce de farklı zamanlarda Anıtkabir ziyaretinde bulunan ve defteri imzalayan Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan’ın metinlerindeki el yazılarının onlara ait olduğu iddia edilmişti.
Milliyet ve “Ak Parti Forum” isimli internet sayfasında yer alan haberlerde Abdullah Gül’ün 10 Kasım 2010 ve 29 Ekim 2011’de Anıtkabir defterinde ismi ve imzasıyla yer alan metninin Gül tarafından yazıldığıönesürülmüştü.
Recep Tayyip Erdoğan’ın Anıtkabir’de 2 Aralık 2008, 28 Ağustos 2014 ve 29 Ekim 2017’de imzaladığı yazılarda da aynı iddialar gündemegelmişti. Oda TV yakın zamanda Erdoğan’ın el yazısı olduğu iddialarıyla paylaşılan mektupları bir araya getirerek paylaşmıştı.
Hürriyet “İşte bu güzel yazının sırrı” manşetiyle 3 Aralık 2008 tarihinde konuyla ilgili bir haber paylaşmıştı. Hürriyet'in ulaştığı Başbakanlık yetkilileri yazının Başbakan Erdoğan'a ait olmadığını söylemişti. Söz konusu haberde “Yazı Erdoğan'ın bir hattat kadar yetenekli danışmanlarından birine ait” ifadeleri yeralmıştı.
Beyaz Saray Kaligrafi sanatçıları
Benzer uygulamalara başka ülkelerde de rastlanabiliyor. ABD’de Beyaz Saray, özel yazılarını yazdırmak için kaligrafi sanatçıları istihdam ediyor. Elle yazılması uygun görülen davetiyeler, mektuplar ve diğer belgeler için Saray’da üç tam zamanlı kaligrafi sanatçısı çalışıyor. Beyaz Saray’ın yayımladığı yıllık rapora göre en üst düzey kaligraf sanatçısı 2017 yılında 102 bin 212 Amerikan doları kazandı.
Rick Paulus, eski Beyaz Saray kaligrafi çalışanı
Sonuç olarak 8 Nisan 2019 tarihinde Mansur Yavaş’ın Anıtkabir ziyareti sırasında imzaladığı metindeki el yazısının kendisine ait olduğu iddiası doğru değil. Yazı, Yavaş’ın görevlendirmesi üzerine bir kaligrafi sanatçısı tarafından yazıldı. Devlet yetkililerinin Anıtkabir ziyaretlerinde imzaladıkları metinlerin yazı tiplerinin kendilerine ait olduğu iddiaları sosyal medyada sıkça gündeme geliyor; ancak bu tip iddialara şüpheyle yaklaşmak ve araştırmak şart.