İklim krizinin önüne geçebilmek ve yaban hayatın devamlılığı için önemli bir anlamı olan ekolojik köprülerle ilgili iddialardan biriyle Teyit’te daha önce karşılaşmıştık. Benzeri bir iddia bu kez de İstanbul için ortaya atıldı. Paylaşılan ekolojik köprünün İstanbul’dan olduğu iddia edildi.
Fotoğraf Almanya’dan
Tersine görsel aramayla fotoğrafın Almanya’da bulunan bir karayolu üzerinde yer aldığı sonucuna ulaşıyoruz. Bir başka içerikte de köprünün Almanya’nın Dorsten şehrindeki A31 otobanında yer aldığını belirtilmiş.
Hatta dünya üzerindeki ekolojik köprüleri anlatan ve Türkçe hazırlanmış bir liste içerikte de, köprünün Almanya’da yer aldığı belirtiliyor.
Ekolojik Köprü Dorsten’deki A31 karayolu üzerinde
İkinci bir bulgu için de ekolojik köprünün konumunu doğrulayacağız. Google Haritalar üzerinden kontrol ettiğimizde de Dorsten’den geçen A31 karayolunda yer aldığını görüyoruz. Köprünün bitiminden hemen sonra başlayan ağaçlık alan da doğru konumda olduğumuzu gösteriyor.
Türkiye'de de yaban hayatını korumayı hedefleyen ekolojik köprülerden var, ama yedi körü kurabilme hedefi ile hala yolun başında olduğumuzu söyleyebiliriz. İlk ekolojik köprü, kuzey ormanlarındaki tahribat nedeniyle sıklıkla eleştirilen üçüncü boğaz köprüsü güzergahındaki Kuzey Marmara Otoyolu üzerine, 2016 yılında inşa edilmişti.
Almanya’da ekolojik köprülerin tarihi ise 1993’e kadar uzanıyor.
Köprüler bölge ekosistemiyle uyumlu olmalı
Yaban hayatını korumak için inşa edilen köprülerin yapımı ve yer seçiminde dikkat edilmesi gerekenler var. Örneğin yollar mümkün olduğunca geniş ve bitki örtüsü açısından ekosistemin izin verdiği ölçüde çeşitli olmalı, bu ekosistemde çeşitliliğin devam edebilmesini sağlayacak bir koşul.
Ayrıca en başta bu köprülerin yol yapımı gibi gerekçelerle inşa edildiklerini de akılda tutmak lazım. Bölünen ekosistem alanları ormansızlaşmayı tetikliyor, bunun iklim krizine etkisi yüzde 17 oranında. WWF “yeşil kalkınma” teşvikine önem verilmesi gerektiğini belirtiyor. Yani yaban hayatı koridorlarının sayısı ve çeşidi, ülkelerin iklim krizi ve kalkınma politikasına dair fikir de verebilir.