Sosyal medyada paylaşılan fotoğraflarda yer alan pembe gölün Türkiye’de Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan Köyü’nde bulunan Alexandria Troas Antik Kenti'ndeki göl olduğu iddia edildi. Dalyan Köyü’ndeki bu gölün dünyadaki sekiz pembe gölden biri olduğu ve yılın sadece birkaç gününde pembe renk aldığı da belirtilmiş.
Ancak fotoğraflarda yer alan pembe göl, Avustralya’daki Hillier Gölü. Çanakkale’de bulunan göl kalp şekliyle bilinen ve yılın belli zamanlarında pembe olan Dalyan Göleti.
Fotoğraflardaki göl Avustralya’da
İddiada yer alan fotoğrafı tersine görsel arama tekniğiyle arattığımızda görüntüdeki gölün Batı Avustralya'nın güney sahilindeki Recherche takım adalarında bulunan Orta Ada'daki Hiller adlı pembe göl olduğunu anlayabiliyoruz. Tuz oranı yüksek olan gölün suları, fotoğraflarda da görüldüğü gibi parlak pembe renkte. Dünyanın kalanı gölden 1802 yılında Britanyalı kaşif Matthew Flinders sayesinde haberdar olmuş. 600 metre uzunluğunda, 250 metre genişliğindeki göl, kumsal, okaliptüs ve Hint defnesinden oluşan ormanlarla çevrili. Göl turistik ziyaretlere de açık. Göl ve çevresinde bilim insanlarının araştırma yapmasına da izin veriliyor.
Hillier Gölü, Avustralya
Hillier gölünün rengi yılın tamamında pembe kalıyor. Göldeki su bir kaba konduğunda da pembe olduğu gözlemlenmiş. Gölün konumu ve görüntülerine Google Haritalar üzerinden de ulaşabiliyoruz.
Dalyan’daki göl kalp şeklinde
Paylaşımda hatalı görsel kullanılsa da, Çanakkale’nin Ezine ilçesine bağlı Dalyan Köyü yakınlarında, Aleksandreia Troas Antik Kenti’nde bir göl bulunuyor. Kalp şeklinde olmasıyla bilinen gölün rengi, yılın birkaç günü pembeleşiyor. Bozcaada manzaralı göl, halk arasında tuz gölü olarak da anılıyor. Gölün turizme kazandırılması ve daha çok ziyaretçi çekmesi amacıyla Çanakkale İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından çalışmalar başlatılmıştı.
Çanakkale’de bulunan göl
Dalyan Köyü’nde bulunan gölün konumu ve görüntülerini de Google Haritalar üzerinden görebiliriz. Hillier Gölü’nden farklı olduğu da böylece tespit edilebilir.
Dünyada birçok pembe göl var
Dünyada Avustralya’daki Hillier Gölü ve Türkiye’de belli zamanlarda pembe olarak kalan Dalyan’da bulunan göl dışında da, birçok pembe göl var. Örneğin Senegal’da Cap-vert yarımadasının kuzeyinde bulunan Retba Gölü de bir pembe göl. Üç kilometre büyüklüğünde olan Retba Gölü, turistik ziyaretlere açık. Gölden tuz da çıkarılıyor.
Retba Gölü, Senegal
Yine Avustralya’da bulunan Hutt Lagoon Gölü, Kanada’da Dusty Rose gölü ve Azerbaycan’daki Masazir Gölü diğer pembe göllerden bazıları.
Pembeliğin sebebi mikroorganizmalar
Hillier Gölü ile diğer pembe göllere bu rengini verense içlerinde yaşayan mikroorganizmalar. Suya pembe rengini veren, dunaliella salina ve halobacteria cutirubrum isimli mikroorganizmaların barındırdığı pigmentler. Ayrıca yüksek tuzluluk oranı, güneş ışınlarının yoğunluğu ve açısı da gölün pembe rengi almasını etkiliyor. Bu yüzden bazı pembe göller, yalnız güneşin dik açıyla geldiği yaz aylarında bu rengi alıyor. Bu dönemde salgılanan kırmızı renk pigmentleri, bakterileri ve algleri sıcağın hasar verici etkisinden koruyor. Dolayısıyla sıcaklığa bağlı olarak bazen rengi değişebiliyor. Örneğin Avustralya’daki Hutt Lagoon gölü alglerin yani sudaki mikroorganizmaların sayısı arttığı dönemlerde rengi pembeyi alıyor, her zaman değil.
Dalyan Köyü yakınlarındaki kalp şeklindeki göl de yılın belli zamanlarında pembe renk alıyor. Bu göller de yüzmek de güvenli. Göldeki mikroorganizmalar antioksidan oldukları için kozmetik amaçlarla da kullanılabiliyor.
Sonuç olarak fotoğraflarda gösterilen pembe göl Türkiye’de değil. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden hatalı ilişkilendirmeye örnek.