Sosyal medyada paylaşılan bazı fotoğrafların Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) ve Türkiye arasında açılacak muhtemel köprü fotoğraflarını gösterdiği iddia edildi. Paylaşımlardan yalnız biri 4 binden fazla kez beğenildi.
Ancak iddia doğru değil. Fotoğraflar 2018 yılında tamamlanan Hong Kong - Zhuhai - Makao Köprüsü’nden. KKTC ve Türkiye arasında bir köprü kurulması konusu ise 2000’lerden beri gündemde olsa da, mevcut bir proje yok.
Fotoğraflar Hong Kong-Zhuhai-Makao Köprüsü'ne ait
Fotoğraflar tersine görsel arama yöntemi kullanılarak aratıldığında yapımı 2009 yılında başlayıp 2018’de tamamlanan Hong Kong-Zhuhai-Makao Köprüsü’ne ilişkin haberlere rastlanıyor. Köprünün yapımına dair bilgilerin bulunduğu resmi internet sitesinde de iddia paylaşımlarında yer alan fotoğrafları görmek mümkün.
20 milyar dolara inşa edilen 55 kilometrelik köprü, dünyanın en uzun köprülerinden biri. Köprü sayesinde Çin anakarasında bulunan iki özel idare bölgesi Hong Kong ve Makao’nun Çin’in Zhuhai şehrine bağlanması planlanmış. Köprü normalde üç saat süren mesafeyi 30 dakikaya indiriyor; bağlantı yolları, liman ve ana köprüden oluşuyor. Google Earth ya da Google Maps kullanarak da köprünün konumunu görebilmek mümkün.
Köprünün farklı açılardan fotoğrafları
Anamur’dan Kıbrıs’a köprü fikri 2000 yılından beri gündemde
Türkiye’nin Kıbrıs’la olan bağı nedeniyle yıllardır iki bölgeyi birleştirecek bir köprü kurulması fikri dile getiriliyor. 2000 yılında mimar ve kent bilimci Prof. Ahmet Vefik Alp, Mersin’in Anamur ilçesinden Kıbrıs’a 60 kilometrelik bir köprü kurulması fikrini Rauf Denktaş’a da ilettiği biliniyor. Ancak bu fikrin hayata geçmesi için hazırlanmış bir çalışma yok. Google Earth’te Anamur’dan Kıbrıs’a yaklaşık kuş uçuşu mesafenin 80, deniz derinliğinin ise 1500 metreyi bulabildiği görülüyor. Türkiye’den Kıbrıs’a yapılabilecek olası bir köprünün dünyanın en büyük köprülerinden de biri olması gerekecek. Dünyada bilinen en uzun köprü ise 164 kilometrelik boyuyla Çin’de yer alıyor.
Google Earth'te Anamur Kıbrıs arası ölçülen mesafe
Sonuç olarak paylaşımdaki fotoğrafların Kıbrıs’a yapılacak bir olası köprüyü gösterdiği iddiası doğru değil. İddia yanlış bilgi türlerinden hatalı ilişkilendirmeye örnek.