Sosyal medyada yer alan ve üç fotoğraf bir araya getirilerek oluşturulan bir kolaj, 4 Ağustos 2020 tarihinde Lübnan'ın başkenti Beyrut'ta yaşanan patlama ile ilişkilendirilerek paylaşıldı. Paylaşımlardan yalnız biri on binin üzerinde beğeni aldı.
Kolajda solda ve sağ üstte yer alan fotoğraf Beyrut’ta yaşanan patlamanın ardından ve güncel tarihli. Sağ altta yer alan fotoğraf ise 2006 yılında Afganistan’da çekilmiş.
Fotoğraflardan biri Afganistan'dan
Kolajda yer alan fotoğraflardan sağ altta bulunan görseli tersine arama yöntemiyle arattığımız zaman, 4 Ağustos 2020 tarihinde gerçekleşen Beyrut patlamasından çok daha önceki zamanlarda da internette dolaştığını görüyoruz. Fotoğraf aslında 2006 yılının 29 Temmuz tarihinde Afganistan’ın Kabil şehrinde Reuters muhabiri Ahmad Masood tarafından çekilmiş.
Reuters’ın fotoğraf arşivinde de Masood’un çektiği fotoğrafa ulaşmak mümkün. Açıklamada, fotoğrafta geri dönüşüm atıkları arasında bir şeyler ararken mola veren çocukların görüldüğü yazıyor. Yani fotoğrafın orijinalinde de bir patlama ertesi söz konusu değil.
Aynı görsel daha önce hem yerel hem de yabancı yayınlarda, Yemen ile ilgili haberlerde de kullanılmış. Çocukların zayıflıkları sebebiyle, Yemen’de özellikle küçük yaştakileri vuran kıtlık içeriklerinin görsel ifadesinde tercih edilmiş.
Diğer iki fotoğraf Beyrut'tan
Kolajda yer alan fotoğraflardan soldaki ise Beyrut patlaması sonrası yaralanmış bir çocuk ve beraberindekileri gösteriyor. AFP'den Ibrahim Amro'nun çektiği fotoğrafa gettyimages üzerinden de ulaşılabiliyor.
Sağ üstte yer alan fotoğraf da Beyrut'tan. AP'den Hassan Ammar'ın çektiği fotoğraf haber sitelerinin yanı sıra AP'nin görsel arşivinde de yer alıyor.
4 Ağustos 2020 tarihinde Beyrut’ta yaşanan patlama sonucunda 6 Ağustos 2020 itibariyle 100’den fazla kişinin hayatını kaybettiği ve 4 binden fazla yaralı olduğu açıklandı. Ayrıca T.C Dışişleri Bakanlığı, patlamada altı Türk vatandaşının da yaralandığını duyurdu.
Sonuç itibariyle kolajda yer alan üç fotoğraftan ikisi Beyrut'tan ancak sağ altta yer alan görselin Beyrut’taki patlamayla ilişkisi yok. Fotoğraf Beyrut'la hatalı ilişkilendirilmiş.