⚠️ Hassas İçerik

Okumak üzere olduğunuz içeriğimiz hassas materyaller barındırıyor.

Bu öğeleri görüntülemek istiyor musunuz?

Fotoğrafların Barış Pınarı Harekatı'ndan ve Suriye'den olduğu iddiası

Fotoğrafların Barış Pınarı Harekatı'ndan ve Suriye'den olduğu iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Fotoğraflardan biri Mısır’dan. Diğer ikisi ise eski tarihli.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Barış Pınarı Harekatı sırasında sosyal medyada yapılan paylaşımlarda yanlış bilgiler yayılmaya devam ediyor. 

Facebook’ta yer alan bir iletide üç fotoğrafın birleştirilmesi ile bir kolaj oluşturulmuş ve görüntülerin Suriye’den olduğu iddia edilmiş. Kod Adı Başkan isimli grubun gönderisi 3 bin 100 etkileşim, bin 200 de paylaşım aldı.

baris pinari facebook iddiapng

Ancak fotoğraflar Barış Pınarı Harekatı’ndan değil. Fotoğraflardan biri Mısır’dan. Diğer ikisi ise eski tarihli. Afrin Harekatı dahil, geçmiş dönemlerde de dolaşıma sokulan ve bu fotoğrafları da içeren paylaşımları Teyit daha önce incelemiş ve iddia konusu fotoğraflarla ilgili bir de içerik hazırlamıştı.

Fotoğraflar eski tarihli

İddia gönderide üstte yer alan iki fotoğraf daha önce sosyal medyada ve çeşitli internet sitelerinde farklı zamanlarda birlikte veya ayrı ayrı paylaşılmış. Zaman zaman paylaşıma sunulan fotoğraflardan ilki 2014, ikincisi ise 2015’ten itibaren farklı sitelerde de yer almış.

twitter paylasim baris pinaripng

Kolajda sağ üstte yer alan fotoğraf ise sosyal medyanın yanı sıra Urfada Bugün adlı haber sitesinde, 19 Şubat 2015 tarihinde gerçekleşen YPG-IŞİD çatışmasından bir patlama anı olarak yer almış. 

Eldeki deliller incelendiğinde kolajda üstte yer alan iki fotoğrafın net olarak nerede çekildiğini söylemek güç ancak, görsellerin 2014 yılından bu yana internette çeşitli platformlarda kullanımda olduğu söylenebilir.

Alttaki fotoğraf Suriye’den değil

gazete manset baris pinaripng

Gönderide yer alan diğer fotoğraf ise Afrin Harekatı sırasında da dolaşıma girmiş. Ancak görüntü Mısır’da 2015 yılında gerçekleşen bir patlamadan. İHA tarafından Temmuz 2015’te yayımlanan görüntülerin, yanmakta olan bir aracın etrafına toplanan kalabalığı ve ikinci kez patlayan aracı gösterdiği belirtilmiş. Fotoğraf 3 Temmuz 2015 tarihinde Ensonhaber.com adlı haber sitesinde de “Mısır’da patlamayı seyreden kalabalık pişman oldu” başlığıyla yayımlanmış. 

Sonuç olarak, Kod Adı Başkan hesabında paylaşılan gönderideki fotoğrafların Barış Pınarı Harekatı ile ilgisi bulunmuyor. İddia konusu kolajda üstte yer alan fotoğraflar 2014 yılından beri çeşitli platformlarda kullanılmış. Altta yer alan üçüncü görsel ise 2015 yılında Mısır’da gerçekleşen bir patlamayı gösteren videodan alınmış.