Fotoğraflardaki içeceklerde keçi dışkısının kullanıldığı iddiası

Fotoğraflardaki içeceklerde keçi dışkısının kullanıldığı iddiası

Bulgular

Fotoğraflardaki içecek Tayvan’ın popüler içeceği inci çayı. Çayda tapyoka nişastasından yapılan tapyoka topları var.

Fotoğraflar Instagram’daki bir yiyecek ve içecek sayfasında paylaşılmış. Açıklamalarda sütlü inci çayı olduğu yazıyor.

Kullanılan keçi görselindeki bardak montajlanmış. Keçinin olduğu görsel bir videodan alınmış ve keçi aslında çimene dışkısını yapıyor.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada birçok dilde yayılan paylaşımlarda protein oranı yüksek olduğu için Çin’deki bazı içeceklerde keçi dışkısı kullanıldığı iddia edildi. 

keci diskisi iddiasi gorsel

İnci çayı olarak bilinen içeceğin içindekiler tapyoka incileri

Tersine görsel arama sonuçlarına göre, içeceğin içindekiler keçi dışkısı değil, tapyoka nişastasından yapılan tapyoka incileri. Tayvan’ın popüler içeceği olan bubble tea yani inci çayı 1980’lerden bu yana ülkenin klasiği olarak biliniyor. Temelde süt ve çay karışımından oluşan içeceğe yuvarlak tapyoka topları ekleniyor. 

İçeceğin popülerliği sosyal medyadaki paylaşımlarla artmış. İnci çayı özellikle Güneydoğu Asya’da ve ABD’de büyük ilgi görüyor. İddia paylaşımlarındaki görseller de, Vietnam’da yiyecek ve içecek fotoğrafları paylaşan Instagram sayfasından alınarak kullanılmış. Fotoğrafın açıklamasında “süt, çay, inci” olduğu yazıyor. 

bubble tea cesitleri

İnci çayının bazı çeşitleri. Kaynak: CNN

Birçok çeşidi olan inci çayında, siyah ya da yeşil çay, esmer şeker, süt ve tapyoka topları kullanılabiliyor. Tapyoka topları “manihot esculenta” isimli bir bitkinin kökünden elde edilen nişastayla yapılıyor. Tapyoka dünyada "manyok", "yucca" gibi isimlerle de adlandırılıyor. Bunların keçi dışkısıyla bir ilgisi yok. 

İçinde tapyoka topları olan bardağın paylaşımlarda kullanılan keçi görseline sonradan eklendiği görülüyor. Bir videodan alınan görselde, aslında keçi dışkısını çimene yapıyor.

Paylaşımlardaki içecekte keçi dışkısı olmasa da, Çin’in Hunan eyaletinde bazı köylüler, tamamen keçi ve domuz gübresinden yaptıkları bir çayı tüketiyor.