Sosyalmedyadapaylaşılan iki fotoğrafın 15 Mart 2019 tarihinde Yeni Zelanda’da gerçekleşen cami saldırısı sonrasını gösterdiği iddia edildi.
“Cübbeli Ahmet Hoca Farkın Tek Adresi” isimli Facebook sayfasında 15 Mart 2019’da paylaşılan fotoğraflardan biri yaklaşık 5 bin kişi tarafından paylaşılırken 7 bin kişi tarafından beğenildi.
Twitter’da “YeniZelandacamisaldırısı” sosyal medya etiketiyle birlikte dolaşıma giren bir diğer fotoğraf da “Realist” isimli Twitter hesabı tarafından 15 Mart 2019 tarihinde paylaşıldı. Paylaşım 325 kişi tarafından beğenildi.
Ancak fotoğrafların Yeni Zelanda’da 15 Mart 2019’da gerçekleştirilen cami saldırısını gösterdiği iddiası doğru değil. İki fotoğraf da 24 Kasım 2017 tarihinde, Mısır’da Kuzey Sina eyaletine bağlı El Ariş kentinde gerçekleşen cami saldırısından.
Fotoğraflar Yeni Zelanda’dan değil
24 Kasım 2017’de Mısır’ın El Ariş kentinde gerçekleşen silahlı saldırıda 305 kişi hayatını kaybetmişti. BBC ve Anadolu Ajansı gibi haber kaynaklarına göre saldırıdan IŞİD sorumlu tutulmuştu.
İnternette, dünya basınına konu olan saldırıdan birçok görsel de bulunabiliyor. Saldırı sonrası caminin içinden çekilen fotoğraf da bunlardan biri.
Fotoğrafın AFP haber merkezi çalışanları tarafından 24 Kasım 2017 tarihinde çekildiği görülebiliyor. Haber merkezinin fotoğraf arşivinden caminin içinin farklı açılardan çekilmiş halini de bulmak mümkün.
Yeni Zelanda saldırısı sonrası çekildiği iddia edilen fotoğraflardan diğeri ise, yerlerde kan izleri olan boş bir camiyi gösteriyor.
Ancak bu fotoğraf da Mısır’da gerçekleşen cami saldırısına ait. Reuters isimli haber ajansı tarafından paylaşılan olay sonrası görüntülerde iki fotoğrafın da Mısır’daki camiden olduğu anlaşılabiliyor. Euronews isimli haber sitesi tarafından da 25 Kasım 2017 tarihinde YouTube’a yüklenen videoya ulaşılabiliyor.
Sonuç olarak, Yeni Zelanda’da gerçekleşen cami saldırısından olduğu iddia edilen fotoğraflar manipüle edilmemiş ve gerçek bir olayı gösteriyor. Ancak fotoğraflar Yeni Zelanda’dan değil Mısır’dan, yani hatalı ilişkilendirilerek kullanılmış.