Sosyal medyada paylaşılan birçok gönderide, fotoğrafın Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne ait resmi bir armayı gösterdiği öne sürüldü. Arma üzerinde Türkiye haritası yer alıyor ve “kaçma yorgun öleceksin” ve “Helenik Rafale - sessiz ölüm” ifadelerinin yer aldığı görülüyor.
Arma Yunanistan Hava Kuvvetleri’ne ait değil
Yunanistan Hava Kuvvetleri’nin resmi sitesini incelediğimizde, iddialarda kullanılan görselin resmi armalar arasında yer almadığını görüyoruz. Sitede sadece Türkiye’ye değil, başka hiçbir ülkeye karşı kışkırtıcı resmi bir arma tasviri bulunmuyor.
İddialarda kullanılan armayı, tersine görsel arama yöntemiyle aradığımızda 1 Haziran 2022’de Hellenic Air Force Squadrons (Yunan Hava Kuvvetleri Filoları) isimli bir Facebook grubunda paylaşıldığını görüyoruz. Ancak sayfa resmi değil, açıklamasında hayran sayfası olduğu belirtilmiş.
Yunanistan’da bulunan doğrulama kuruluşu Ellinika Hoaxes’ın ulaştığı sayfa yönetimi, armanın resmi olmadığını söyledi. Sayfa daha önce Türkiye’de hazırlanan resmi olmayan bir armaya gönderme yaptıklarını belirtti.
Yunanistan’da hazırlanan arma - Türkiye’de hazırlanan arma
“Makineler savaşları kazanmaz” yazılı Türkiye’de hazırlanan arma da resmi değil ve Mayıs 2022’den beri sosyal medyada dolaşımda. Yunanistan, 2022’nin başında Rafale model savaş uçağı satın almıştı. Bu yüzden Yunanistan ve Türkiye’de bireylerin hazırladığı armalarda Rafale göndermesi yer alıyor.
Ancak Rafale savaş uçağının yer aldığı 332. Filo'nun ambleminde Yunanistan haritası, bayrağı ve bir şahin bulunuyor.
Yalnızca Türkiye’de ve Yunanistan’da değil, birçok ülkede insanlar çatışma ya da siyasi gerginlik yaşadığı ülkeye karşı resmi olmayan armalar üretebiliyor. Resmi olmayan armalar, tarafların birbirine mesaj vermek için kullandığı bir araç.
Hem Türkiye hem de Yunanistan’daki kıyafet yönetmeliğine göre, bakanlığın belirlediği resmi üniforma ve armalar dışında hiçbir aksesuarın kullanılmasına izin verilmiyor. Ayrıca Türk Silahlı Kuvvetleri'nin Göktürk alfabeli armaların kullanımını yasakladığı da iddia edilmişti. Ancak geçmiş yıllarda hem Yunan hem de Türk askerlerinin resmi olmayan armalar taktığı görülüyor. Yani armalar resmi olmasa da kullanıldığı bireysel örnekleri görmek mümkün.
Ellinika Hoaxes da iddianın doğru olmadığını söyledi.