Fotoğrafın Tuzla'da üretilen yüzde 100 yerli denizaltıyı gösterdiği iddiası

Fotoğrafın Tuzla'da üretilen yüzde 100 yerli denizaltıyı gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Fotoğraf Tuzla'da üretilen yüzde 100 yerli denizaltıyı göstermiyor.

Görseldeki denizaltı Rus yapımı Arkhangelsk TK17.

1988 yılında göreve başlayan bu denizaltı Rus ordusunda aktif olarak kullanılmıyor.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan ve Teyit’e ihbar olarak iletilen fotoğrafta yer alan denizaltının yüzde 100 yerli olarak Tuzla Tersanesi’nde üretildiği iddia edildi. Erdoğancılar adlı Facebook sayfası tarafından paylaşılan görsel yaklaşık bin beğeni alırken 300’ün üzerinde kullanıcı tarafından paylaşılmış.

denizalti 1024x653

Ancak fotoğrafın Tuzla’da üretilen yüzde 100 yerli denizaltıyı gösterdiği iddiası doğru değil. Görseldeki denizaltı Rus yapımı Arkhangelsk TK17.

Fotoğraftaki denizaltı Rusya’dan

World of Engineering adlı bir Twitter sayfasında iddia konusu görselin Alexey Zemlyakov adlı bir fotoğrafçıya ait olduğu belirtiliyor. Alexey Zemlyakov’un ise Rusya merkezli bir fotoğraf paylaşım platformu olduğu anlaşılan PhotoSight.ru’da bir sayfası bulunuyor. Zemlyakov’un paylaşımlarının 18, 19 ve 20. sayfalarında ilgili denizaltının farklı açılardan çekilmiş birçok görüntüsüne ulaşılabiliyor. Fotoğraflar Zemlyakov tarafından Haziran 2017’de çekilmiş.

rusdenizaltisi

Zemlyakov’un paylaşımlarından birinde ise denizaltının ismi Arkhangelsk olarak belirtiliyor.

Bu isim internette aratıldığında 1983 yılında denize indirilen Arkhangelsk TK17 kodlu bir Rus denizaltısına rastlanıyor. 1986’da faal hale gelen ve 1988 yılında göreve başlayan bu denizaltı, günümüzde Rus ordusunda aktif olarak kullanılmamakta. Russia Today’in Mayıs 2016’da paylaştığı bir habere göre ilgili denizaltı silahlarından arındırılıyor.

Türkiye’de MİLGEM Projesi kapsamında çalışmalar sürüyor

“Milli Gemi (MİLGEM) Projesi” kapsamında Türkiye’de de yerli kaynaklara dayanan gemi ve denizaltı inşası çalışmaları sürüyor. Bu bağlamda T.C. Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanlığı’nın internet sitesinden proje hakkında bilgi edinmek mümkün. Proje ile askeri gemilerin tasarımı ve inşasında dışa bağımlılığın mümkün olduğunca azaltılması hedefleniyor. Yeni Şafak’ın Kasım 2018 tarihli bir haberine göre Aydınreis isimli bir denizaltı da MİLGEM kapsamında inşa edilmiş ve Deniz Kuvvetleri’ne teslim edilmiş.

Malumatfuruş isimli köşe yazılarını doğrulama üzerine çalışmalar yapan sitede de bu analize konu olan iddia ile ilgili bir yazı mevcut

Rusya donanmasına ait bu denizaltının Tuzla Tersanesi’nde yüzde 100 yerli üretildiği iddiası, yanlış bilginin en yaygın 7 türünden hatalı ilişkilendirme kategorisinde sınıflandırılabilir.