Popüler kültürde dikkate değer bir yeri olan Titanik gemi kazasıyla ilgili uzun zamandır sosyal medyada dolaşan bir fotoğraf var. İddialara göre fotoğraf, Titanik’ten kurtulan Bingöllü bir aileyi gösteriyor.
Fotoğraftakilerden yalnız biri Titanik’ten kurtuldu
Fotoğrafı tersine görsel arama yöntemiyle aradığımızda, kaynağına ulaşabiliyoruz. Fotoğraf, 2012’de Radio Free Europe’un haberinde konu edilmiş. Kaynakta orijinal fotoğrafın siyah beyaz olduğu görülüyor. Habere göre fotoğrafın Bingöl’de yaşamış Ermeni bir aileyi gösterdiği doğru. Fakat fotoğraftaki ailenin tamamı değil, yalnızca biri Titanik faciasından kurtulmuş.
Habere göre Neshan Krekorian (solda oturan), 20’li yaşlarda Osmanlı Devleti’nden Kanada’ya göç etmek için denizaşırı bir yolculuk yapmak üzere arkadaşlarıyla beraber ilk olarak Fransa’ya ve oradan da Kanada’ya gitmek için Titanik’e bindi. Yaklaşık bin dolar ödeyerek üçüncü sınıf yolcu bölümünde yolculuk yapan Krekorian, gemi batarken güverteye çıkmayı ve filikalara atlamayı başardı. Krekorian ile beraber kurtulanlardan biri de David Vartanyan.
Fotoğraf Titanik kazasından sonra çekildi
Titanik’in 1912’de battığını ve Neshan Krekorian’ın gemiye bindiği tarihte 20’li yaşlarda olduğu göz önünde bulundurulduğunda, fotoğrafın gemi kazasının gerçekleştiği 1912’de çekilmiş olması mümkün değil. Krekorian’ın Titanic’ten kurtulduktan sonra Kanada’ya yerleşti ve Ontario’da General Motors fabrikasında çalıştı. Torunu Solomonian’ın aktardığına göre Krekorian, eşi Persape ile Kanada’da bir aile kurdu ve daha sonra kardeşlerini de yanına getirtti. Fotoğraftaki aile, Neshan Krekorian’ın Kanada’ya yerleştikten sonra evlendiği eşi ve çocuklarından oluşuyor.
Krekorian kazadan sağ kurtulmasaydı fotoğraftaki aile olmazdı, ancak bu diğer aile bireylerinin kazadan kurtulduğu anlamına gelmiyor.
Wikipedia’da bulunan Titanik kazasından kurtulanların listesini incelediğimizde, gemide Bingöl Kiğı’dan Neshan Krekoryan dahil beş kişinin yolculuk yaptığını ve hayatta kaldığını görüyoruz. Fotoğrafta bulunan ailenin geri kalanı listede yok.
Neshan Krekorian’ın hikayesi, daha sonra birçok haber sitesinde konu edilmiş.
İddiayı Doğruluk Payı, Doğruluğu Ne ve Doğrula da yanlışladı.