Fotoğrafın Tekirdağ'da yaşayan Hasan Gül'ün içtiği bira şişelerinden yaptığı evi gösterdiği iddiası

Fotoğrafın Tekirdağ'da yaşayan Hasan Gül'ün içtiği bira şişelerinden yaptığı evi gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Fotoğraf 2016’da Erzincan’da çekilmiş.

Fotoğraf, İbrahim Eraydın Paçci’nin topladığı cam şişelerden inşa ettiği depoyu gösteriyor.

Kullanılan malzeme bira şişesi değil, gazoz maden suyu şişesi.

Trakya, sosyal medyadaki mizahi paylaşımların en popüler malzemelerinden biri. Paylaşılan fotoğraflardan birinin de Tekirdağ'da yaşayan Hasan Gül'ün içtiği bira şişelerinden yaptığı evi gösterdiği iddia edildi.

tekirdag bira sisesinden ev yapildigi iddiasi

Fotoğraf Erzincan’da gazoz ve maden suyu şişelerinden yapılan depoyu gösteriyor

Fotoğrafı tersine görsel arama yöntemiyle araştırdığımızda, iddianın birden fazla yanlış bilgi içerdiğini görüyoruz. 

Olay Tekirdağ’da değil Erzincan’da geçiyor.

13 Eylül 2016’da basına yansıyan haberlere göre Erzincan'ın Kemaliye ilçesinde yaşayan İbrahim Eraydın Paçci, topladığı cam şişelerle bahçesine çeşme, barbekü, oturak ve depo alanı inşa etmiş. Yani iddia edildiği gibi, inşa ettiği yapı ev değil.

Paçci, muhabirlere boş zamanlarını değerlendirmek, ortaya farklı ve güzel bir çalışma çıkarmak için Naip Mahallesi'ndeki bahçesinde atık şişeleri değerlendirdiğini söylemiş. Paçci, talep olursa cam şişelerden benzer çalışmalar yapabileceğini de eklemiş.

Anadolu Ajansı’nın paylaştığı video ve fotoğraflarda, İbrahim Eraydın Paçci’nin inşa ettiği çeşme, oturak, barbekü ve depo alanı gözüküyor.

Paçci kullandığı malzemenin gazoz ve maden suyu şişesi olduğunu söylüyor. Video ve fotoğraf görüntülerinde, şişelerin bira şişesi olamayacak kadar küçük olduğu gözüküyor.

aa cam siselerden yapilan barbeku ve cesme 1

Ayrıca, “Hasan Gül” ve “bira şişelerinden ev yaptı” ifadelerini arama motorunda aradığımızda, böyle bir olayın yaşandığını destekleyen herhangi bir somut bulgu karşımıza çıkmıyor.

No Context Trakya hesabı, paylaştığı parodi içeriklerle biliniyor. Bazı sosyal medya kullanıcıları, No Context Trakya’nın paylaştığı mizahi içerikleri daha önce de gerçek sandığı için Teyit benzer iddiaları yanlışlamıştı.