Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir fotoğrafın, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yol kenarı çizgi çalışmasını gösterdiği iddia edildi.
Sarı yol çizgisinin düzgün bir şekilde çizilmediği anlaşılan fotoğraf, Diriliş Türkiye isimli sayfa tarafından 30 Temmuz’da Facebook’a yüklendi ve fotoğraf yaklaşık 2 bin kişi tarafından beğenildi ve bin 500 kişi tarafından paylaşıldı.
Fotoğraf Brezilya’dan
Ancak fotoğrafın, Tekirdağ Büyükşehir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılan yol kenarı çizgi çalışmasını gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf Brezilya’nın Rio do Sul kentinde yapılan ve tartışmalara yol açan bir çalışmadan.
Journal de Santa Caterina isimli sitede yer alan 1 Mayıs 2018 tarihli bir haberde söz konusu fotoğrafla ilgili bilgilere ulaşmak mümkün. Brezilya’nın Rio do Sul kentinde Mayıs ayında gerçekleştirilen bakım çalışmalarında yol kenarı çizgisinin hatalı olarak çizildiği ifade ediliyor ve çizgilerin fotoğrafının sosyal medyada birçok yorum aldığı ifade ediliyor. Buna ek olarak Rio do Sul Belediye Başkanı Jose Thome’nin bir açıklama yaparak özür dilediği ve hatanın düzeltileceğini ifade ettiği belirtiliyor.
Rio do Sol kentindeki yol çizgisi çalışmasına dair 30 Nisan 2018 tarihli bir habere de rastlamak mümkün. Oblumenauense isimli sitede yer alan haberde, Oscar Barcelos caddesindeki çizgi çalışmasının nizami olmadığını ve durumun sosyal medyada paylaşılmasından sonra yetkililerin çizgileri düzeltmek için bir ekip gönderdiği ifade ediliyor. Haberde olay yerinden başka fotoğraflara da yer veriliyor.
Son olarak olayın Ricmais internet sitesi tarafından da haberleştirildiği görülebiliyor. Haberde Rio do Sol’daki çizgi çalışmasının özensiz yapıldığı ve çalışmanın ardından sosyal medyada birçok yorum yapıldığı ifade ediliyor.
Bahsi geçen kaldırım Oscar Barcelo caddesi üzerinde yer alıyor
Google Haritalar yardımıyla da Rio do Sol’daki Oscar Barcelos caddesi üzerinde yer alan kaldırımı bulmak mümkün. Haritalarda 2017 tarihinde çekilen fotoğrafta kaldırımdaki çizgiler görünmese de olayın geçtiği yeri anlamak mümkün.
Sonuç olarak, Tekirdağ Büyükşehir Belediyesi’nin yaptığı yol kenarı çizgi çalışması olduğu iddiasıyla paylaşılan fotoğrafın Türkiye ile herhangi bir ilgisinin olmadığı ve olayın Brezilya’da yaşandığı net olarak anlaşılabiliyor.