Fotoğrafın siyah gençleri Suriyeliler hakkında röportaj verirken gösterdiği iddiası

Fotoğrafın siyah gençleri Suriyeliler hakkında röportaj verirken gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Görsel 2018’de Kıbrıs’ta Nijeryalı Kennedy Taomwabwa Dede isimli gencin öldürülmesine ilişkin Yenizdüzen Gazetesi’nde yayınlanan bir haberden.

Cinayetin sanıkları 2021 yılında ceza almış.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yaygın bir görselin, Türkiye’de yaşayan bazı siyah mültecileri, “Biz insanlar rahatsız olmasın diye denize dahi girmezken, Suriyelilerin sahillerde Türk kadınlarını taciz edip rahatça yaşaması zoruma gidiyor” ifadelerini içeren bir röportaj verirken gösterdiği iddia edildi. Ayrımcılık olarak değerlendirilebilecek paylaşımlara göre, görseldekiler röportajı bir YouTuber’a vermiş. 

fotografin siyah gencleri suriyeliler hakkinda roportaj verirken gosterdigi 29062021 1

Görsel Nijeryalı Dede’nin Kıbrıs’ta öldürülmesiyle ilgili bir haberden  

Görseli tersine arattığımızda, fotoğraf karesinin bir YouTube röportajında değil, 2018 yılında Kıbrıs’ta Yenidüzen isimli gazetede yayınlanan bir haberden alındığı bilgisine ulaşıyoruz. Yenidüzen gazetesi 1975’ten beri günlük yayınlanıyor. 

Didem Menteş ve Fehime Alasya tarafından hazırlanan haber, 2018’de Kıbrıs’ın Mağusa kentinde öğrenciyken dövülerek öldürülen Kennedy Taomwabwa Dede cinayetini soruşturuyor. Haberde olayın detayları, görgü tanıkları ve kurbanın arkadaşlarının görüşleri ile cinayetin kentte yaşayanlarda yarattığı etki aktarılmış. İddia görselde kullanılan fotoğraf da haberin ana görseli ve konuşanlar Dede’nin arkadaşları. Yani fotoğraf bir YouTube röportajından değil ve haberin Suriyeli mültecilerle ilgisi yok.  

fotografin siyah gencleri suriyeliler hakkinda roportaj verirken gosterdigi 29062021 2

Cinayetin sanıkları 2021 yılında ceza almış 

26 Ocak 2021’de yine aynı gazetede yayınlanmış cinayete ilişkin bir fikritakip haberi bulmak da mümkün. Bu haberde, iki yıldır tutuklu yargılanan suçluların aldığı hapis cezalarının onandığı aktarılıyor. 

İddiada yer alan görselin sahibi olan Yenidüzen gazetesi, cinayeti aşama aşama takip eden medya kurumları arasında. Konu hakkındaki haberleri internet sitelerinde görülebiliyor. Konu, 2019 yılında Türkiye ulusal basınında da yer bulmuştu. 

Suriyeli mülteciler, yanlış bilgi içeren sosyal medya gönderileri ve haberlere sık sık konu oluyor