Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir fotoğrafla, şarbon nedeniyle hayatını kaybeden bir kişinin cenazesine katılan kişilerin, kireç dolu tabutun önünde maske takarak cenaze namazı kıldığı iddia edildi.
İddia, Türkhane isimli Facebook sayfasında 4 binden fazla paylaşıldı.
Ancak fotoğrafın şarbon yüzünden hayatını kaybeden kişinin cenazesine maskeyle katılanları gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf, Gaziantep’te iplik fabrikasında çıkan yangında hayatını kaybeden Tuncay Kara’nın cenazesinden. Fotoğraftaki kişilerin yüzünde bulunan maskeler de montajlanmış.
Fotoğraf yangında hayatını kaybeden Tuncay Kara’nın cenazesinden
14 Ağustos 2017 tarihinde Gaziantep’teki iplik fabrikasında çıkan yangında Tuncay Kara hayatını kaybetmişti. Pek çokhaber sitesi, cesedi uzun aramalar sonucu bulunan Kara’nın cenazesini haberleştirmişti.
Kara’nın cenazesinde çekilmiş fotoğrafın orijinaline bakıldığında da cenaze namazı kılanların yüzünde maske olmadığı görülebiliyor.
Cenaze namazı sırasında çekilmiş başka fotoğraf ve videolar da bulunuyor.
Şarbondan hayatını kaybeden olmadı
Son dönemde ortaya çıkan şarbon vakalarının ardından herhangi bir kişinin hayatını kaybettiğine yönelik bir haber basına yansımadı. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yaptığı açıklamada, 48 kişinin tetkik amacıyla hastaneye kaldırıldığını, 6’sında deri lezyonu bulunduğu, tedavilerinin ardından taburcu olduklarını belirtti.
Şarbon hastalığı insandan insana bulaşmıyor
Şarbon hastalığı, insandan insana bulaşmayan bir hastalıktır. Çok nadiren insandan insana bulaştığı görüldüğü belirtilmektedir. Bu nedenle şarbondan hayatını kaybetmiş birisinin bedeninden başka insanlara hastalık bulaşması mümkün olmadığından cenaze namazında maske takılmasının tıbbi açıdan bir gerekliliği de bulunmamakta.
2001 yılında New York’ta şarbon yüzünden hayatını kaybeden Kathy Nguyen’in cenaze fotoğraflarına bakıldığında da cenaze sırasında herhangi bir önlemin alınmamış olduğu görülebiliyor.
2015’te Türkiye’de yaşanan bir vakada ise bulaşıcı hastalık nedeniyle hayatını kaybettiği düşünülen bir çiftin cenazeleri tabutlarıyla birlikte gömülmüştü. Milliyet’in haberinde, bulaşıcı hastalık riskine karşı özel bir ekip tarafından dezenfekte edildiği, izolasyonu sağlandıktan sonra tabuta yerleştirildiği belirtilmişti. Cenazeler tabutlarıyla birlikte toprağa verilmişti.
Mezarlık Yerlerinin İnşaası ile Cenaze Nakill Ve Defin İşlemleri Hakkında Yönetmelik’te kolera, veba, çiçek, şarbon, cüzam ve ruam gibi bulaşıcı hastalıklardan ölenlerin nakline ilişkin 36.Madde’de bu kişilerin 1 sene içerisinde bulundukları yerden nakil edilmemesi gerektiği belirtilmekte.
Aynı yönetmelikteki 40.maddede cenazenin defnine ilişkin nasıl önlemler alınacağı şu şekilde belirtilmekte;
(1) Bulaşıcı veya salgın bir hastalıktan öldüğünden şüphelenilen cenazelerden tabip tarafından gerekli görülmesi durumunda örnek alınabilir, bu cenazelere otopsi yapılabilir.
(2) Bulaşıcı ve salgın hastalığın mevcut olduğu veya tehdit ettiği mahallerde, İl Sağlık Müdürlüğünce bütün cenazelerin gömülmeden önce bir tabip tarafından muayenesi zorunlu tutulabilir.
(3) Özel tedbirlere tabi olarak defni gereken cenazeler ilgili memurların gözetimi altında tabutlanıp defnolunur.