Fotoğrafın Sao Paulo hükümet konağını gösterdiği iddiası

Fotoğrafın Sao Paulo hükümet konağını gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Görseldeki bina gerçek değil, dijital ortamda 3D modelleme tekniğiyle reklam amaçlı oluşturulmuş.

Sao Paulo Valiliğinin başka bir tarihi binası var.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yayılan bir görselde yer alan parmak izi görünümüne sahip binanın Sao Paulo Hükümet Konağı olduğu iddia edildi. Görsel, 2013’ten beri farklı iddialarla zaman zaman ortaya çıkıyor. 

2015 yılında bir başka sayfada “Tayland’daki parmak izi şeklindeki bina”yı gösterdiği iddiasıyla paylaşılan görsel binlerce etkileşim almıştı.

iddia ogretmen

Ancak iddia doğru değil. Görseldeki bina gerçek değil, dijital ortamda 3D modelleme tekniğiyle reklam amaçlı oluşturulmuş. Sao Paulo Valiliğinin başka bir tarihi binası var. 

Görsel dijital ortamda oluşturulmuş 

Tersine arama yaptığımızda görseldeki binanın gerçek olmadığını anlıyoruz. Görseller, Taylandlı bir reklam firması tarafından 2011 yılında dijital ortamda 3D modelleme yöntemiyle oluşturulmuş. Reklam firmasına ait benzer görseller incelendiğinde de iddia konusu görselin dijital ortamda hazırlandığı anlaşılabiliyor.

Adsız tasarım 2

Görselleri hazırlayan SpicyH adlı firma, Mart 2011’deki bir çalışma için laboratuvar, ofis ve ev başlıklarıyla aynı tasarımı üç farklı şekilde yayınlamış. Reklam kampanyası ItWorks isimli güvenlik firması için hazırlanmış.

Sao Paulo Hükümet Konağının mimarisi de iddia edildiği gibi değil. Hükümet konağı (valilik) olarak kullanılan bina, Bandeirantes Sarayı. 1938'de İtalyan mimar Marcello Piacentini tarafından tasarlanan yapı, 1965’ten bu yana hükümet konağı olarak kullanılıyor.

hükümet sarayı

İddiayı Yalansavar 2014 yılında, Malumatfuruş da 2019'da incelemiş ve doğru olmadığını belirtmiş.

İnternette iddiada yer alan kanser hastası Lusiano Perez ve mimar oğlu Jose ile ilgili İngilizce ve Portekizce arama yapıldığında da hiçbir anlamlı bilgiye ulaşılamıyor. Bahsi geçen isimler ve hikaye uydurulmuş gibi duruyor. 

Sonuç olarak iddia yanlış. Görseldeki bina gerçek değil ve Sao Paulo'daki hükümet konağı iddia konusu görseldekinden farklı bir görünüme sahip. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden uydurmaya örnek.