Sosyal medyada ve bazı haber sitelerinde yer alan fotoğrafın Rusya’ya ait Satan 2 nükleer füzesini gösterdiği iddia edildi. Fotoğraf Rusya Ukrayna çatışmalarından önce de dolaşımdaydı.
Fotoğraf Ukrayna’da sergilenen Sovyet füzesini gösteriyor
Tersine görsel arama ile aradığımızda 2016 yılından beri haberlerde ve sosyal medya paylaşımlarında fotoğrafın Rusya’nın RS-28 Satan füzeleri diye yer aldığı görülüyor.
Ancak fotoğraftaki füze Ukrayna’da bir müzede sergileniyor. DreamsTime adlı stok görsel sitesinde fotoğrafın SS-18 roketini gösterdiği ve Ukrayna’da müzede sergilendiği belirtiliyor. İki fotoğrafı karşılaştırdığımızda aynı fotoğraf olduğu anlaşılıyor.
Füzenin yer aldığı Ukrayna Stratejik Roket Kuvvetleri Müzesi’nde Sovyetler Birliği’nin dağılmasından sonra, o dönemden kalan nükleer füzeler sergileniyor. Ukrayna tur acentesinin sitesinde müzeden görüntüler yer alıyor. Buradaki görüntülerden de fotoğraftaki füzenin yer aldığını görüyoruz.
Müzenin adını arama motorlarına yazdığımızda da aynı roketin farklı görüntüleriyle karşılaşıyoruz.
Roketin konumunu Google Maps üzerinden doğrulayabiliyoruz.
AFP Fact Check’in temasa geçtiği açık hava müzesine geziler düzenleyen Ukrayna Tur ve Seyahat Rehberi acentesi yetkilisi de görüntüdeki füzenin Ukrayna’daki müzede sergilendiğini doğruladı.
SS-18 Satan Sovyetler Birliği tarafından geliştirilen R-36 kıtalararası nükleer balistik füzelerinden. R-36 füzelerinin kullanımdan kaldırıldığı biliniyor.
Rusya, R-36 füzelerinin yerini alması için Satan 2 olarak bilinen RS-28, kıtalararası nükleer balistik füzelerini geliştirdi. Füze 2016 yılında tanıtılmıştı. Rus haber ajansı TASS’da yer alan habere göre bu füzeler 2022’nin sonuna doğru hizmete girecek. ABD’nin 1 Mart 2022 tarihli raporunda Rusya’nın RS-28 füzelerini 2022'de konuşlandırılmasının beklendiği belirtiliyor.
RS-28 Sarmat (Satan 2) füzesi
Dünyada en çok nükleer silah Amerika Birleşik Devletleri ve Rusya’da bulunuyor. Devam eden çatışma üzerine, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin’in ülkesinin nükleer güçlerini alarma geçirildiğini duyurması dünyada kaygıya yol açtı.
İddiayı AFP Fact Check de inceledi.