Fotoğrafın Pakistan’da düşen yolcu uçağını gösterdiği iddiası

Fotoğrafın Pakistan’da düşen yolcu uçağını gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Görüntü simülasyon bir uçak kazasının gösterildiği videodan alınmış.

Görüntünün alındığı video 2019 yılında YouTube üzerinden paylaşılmış.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada ve haber sitelerinde paylaşılan bir fotoğrafın Pakistan’da düşen yolcu uçağını gösterdiği iddia edildi. Bazı yabancı haber siteleri de, haberlerinde fotoğrafı Pakistan’daki kaza anı olarak kullanmış. 

pakistan ucak kazası 1

Ancak fotoğraf Pakistan’daki uçak kazasını göstermiyor. Görüntü simülasyon bir uçak kazasının gösterildiği videodan alınmış. Görüntünün alındığı video 2019 yılında YouTube üzerinden paylaşılmış.

Görüntüdeki kaza anı simülasyon olarak oluşturulmuş

Fotoğraf 28 Haziran 2019 tarihinde runsame isimli bir Youtube kanalından paylaşılan videodan alınmış. Videoda Pakistan’ın Uluslararası Havayollarına ait bir uçağın motorunun yanması nedeniye Pakistan’un Lahor şehrine zorunlu inişi temsil edilmiş. Videoyu paylaşan kişi uçak kazasının simülasyon bir kaza anı olduğunu, gerçek uçak kazası olmadığını da açıklamış. Youtube kanalında benzer uçuş simülasyonları örneklerine de rastlanabiliyor. Videoyu paylaşan kişi uçuş simülasyonlarını kendi hayal gücüyle, eğlence amaçlı ürettiğini de belirtmiş.

Simülasyon, teknik anlamda bir sürecin ya da sistemin işletilmesi için yapay bir ortamoluşturulması anlamına geliyor. Gerçekleşme ihtimali olan kazalar ya da sorunlar, simülasyonlar aracılığıyla deneyimlenebiliyor. Videoda yapılan uçuş simülasyonu da bir sanal gerçeklik. Uçuş simülasyonları sanal olarak uçuş ya da kaza anlarının deneyimlenmesini sağlıyor. Bu simülasyonlar eğlence amacıyla yapılmasının yanı sıra eğitim amacıyla da yapılabiliyor. 

Pakistan’da yolcu uçağı kazası, Karaçi şehrindeki Cinnah Uluslararası Havaalanı yakınlarında bir yerleşim alanında gerçekleşti. Pakistan Uluslararası Havayollarına ait yolcu uçağında 99 yolcu ve sekiz mürettebat olduğu bilgisi yetkililer tarafından paylaşıldı. Kazada 97 kişi hayatını kaybetti. Kazanın teknik bir nedenden kaynaklandığı, kazadan önce uçağın motorunun arızalandığı, pilotun acil durum çağrısı yaptığı ifade edildi. Ancak kesin neden henüz yetkililer tarafından açıklanmadı. Uçağın kaza yapma anı ve pilotun yaptığı çağrının kayıtları bazı haber sitelerinde yer almış.

Uçakların takibini mümkün kılan flightradar24 adlı internet sitesinden de Pakistan’da kaza yapan PK8303 sefer sayılı uçağın bilgilerine ulaşabiliyoruz. 

flight radar pakistan uçak min

Pakistan’da uçuşlar yeni koronavirüs salgını nedeniyle durdurulmuştu; kazadan kısa bir süre önce de uçuşların yeniden başlaması kararlaştırılmıştı.

Sonuç olarak paylaşılan fotoğraf 22 Mayıs tarihinde Pakistan’da gerçekleşen uçak kazasını göstermiyor. Görüntü Youtube’dan paylaşılan bir uçuş simülasyonundan alınmış. İddia yanlış bilginin yedi türünden hatalı ilişkilendirmeye örnek.