Fotoğrafın Ordu’da sağlam kalan eski ve yıkılan yeni köprüleri gösterdiği iddiası

Fotoğrafın Ordu’da sağlam kalan eski ve yıkılan yeni köprüleri gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Fotoğraf 2018’de Ordu Ünye’de sel sonrasında çekilmiş.

Yıkılan bölge 2010 yılında yapılan değil, eski tarihte yapılan köprüden.

Bu içerik 2 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada dolaşıma giren ve Teyit’e ihbar olarak gelen gönderide Ordu’da 2018 yılında yıkılan köprünün iki yıllık olduğu, 90 yaşındaki eski köprü sapasağlam dururken yeni olanın yıkıldığı iddiası ortaya atıldı. 

ordu kopru yikildigi iddiasijpg

Yıkılan köprü iki yıllık değil 

Fotoğraf 2018 yılı Ağustos ayında Ordu’nun Ünye ilçesinde yaşanan selden sonra Anadolu Ajansı’ndan İlyas Gün tarafından çekilmiş. Devlet Su işleri’nin açıklamasına göre köprünün yıkılma sebebi saniyede 763 metreküplük debiye dayanamaması

Köprünün yıkılmasının ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Karadeniz Sahil Yolu'ndaki yıkılan kısmın 1960’da yapıldığını, hedeflerinin köprüyü üç dört ay içinde yenilemek olduğunu söylemiş.

Ordu’nun Ünye ilçesinde bulunan Cevizdere isimli köprü ilk kez 1934 yılında inşa edilmiş, 1960’lı yıllarda bakımlardan geçen köprüye 2010 yılında ekleme yapılmış. Ancak 2018 yılında yıkılan köprü sonradan eklenen değil, eskisi. 

Google Earth üzerinden köprünün bulunduğu konumdan çekilmiş eski görüntülere baktığımızda, 2000 ila 2010 yıllarında tek bir köprü olduğunu, sonrasında denize yakın kısma ekleme yapıldığını, çöken köprünün de yeni yapılan değil, eski köprü olduğunu anlayabiliyoruz. Yıkılan köprünün fotoğraflarını da incelediğimizde deniz tarafında kalan şeridin sağlam, iç kısımda kalan şeridin yıkıldığını görebiliyoruz.

google earth goruntusu ordu kopru iddiasijpg

Google Earth üzerinden 27 Nisan 2018 tarihinde alınan bir görüntü incelendiğinde köprünün sağlam haline erişilebiliyor.

27nisan2018 google earth

Ancak hemen sonrasında yani 1 Eylül 2018 tarihli Google Earth görüntüsü incelendiğinde köprünün yıkıldığı görülebiliyor.

yikilmagoruntusu google earth

Kısa bir zamanda onarılıp tekrar açılan köprünün açılışı da haberlere konu olmuş, gelişmeler yakından takip edilmiş.

cevizdere koprusu ordu kopru iddiasi

İddianın tekrar gündeme gelmesiyle Ordu Belediye başkanı Mehmet Hilmi Güler sağlam kalan köprünün yapımının 2010 yılında gerçekleştiğini, yıkılan köprünün 1960 yılından kalma olduğunu söyledi.

mehmet hilmi guler twitter kopru iddiasi

Göksu viyadüğü de 90 yıllık

Sağlam kalan köprünün 90 yıllık olmadığından, bir asır önce yapılan diğer köprülere bakarak da şüphelenebiliriz. O yıllarda yapılan Göksu Viyadüğü, namıdiğer Alman Köprüsü buna bir örnek. Halen yük ve yolcu taşımaya devam eden köprünün yapımı 1912 yılında tamamlanmış. Bu köprünün Ordu’da sağlam kalan köprüden farklı bir döneme ait olduğu anlaşılabiliyor. 

kopru iddiasi ordu yikilma