Fotoğrafın Obama ve Clooney’in bir çocuğu taciz ederken gösterdiği iddiası

Fotoğrafın Obama ve Clooney’in bir çocuğu taciz ederken gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Fotoğraf farklı açıları incelendiğinde teknede bir kız çocuğu olmadığı görülebilir.

Ayrıca teknede Obama ve Clooney yalnız değiller, kalabalık bir grupla birlikteler.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada uzun zamandır dolaşımda olan ve Teyit’e ihbar olarak gelen bir fotoğrafın George Clooney ve Barack Obama’nın bir çocuğu taciz ettiğini gösterdiği iddia edildi. Bir tekne gezintisi sırasında kaydedilen görüntüde Clooney ve Obama’nın yanında görülen çocuğu taciz ettiği öne sürülüyor. Fotoğrafta Clooney’in fermuarını çektiği, Obama’nın ise affallamış durduğunun görüldüğü de öne sürülmüş.

obama clooney iddia min

Ancak iddia doğru değil. Fotoğraf farklı açıları incelendiğinde teknede bir kız çocuğu olmadığı görülebilir. Ayrıca teknede Obama ve Clooney yalnız değiller, kalabalık bir grupla birlikteler.

Fotoğraf birçok konuğun da yer aldığı teknede çekilmiş

Fotoğraf 23 Haziran 2019 yılına ait. Barack Obama ve ailesi o yıl bir Avrupa gezintisine çıkmış, George Clooney ile Amal Clooney çiftini de İtalya’da Como Gölü yakınlarındaki evlerinde ziyaret etmişti. İddia konusu olan fotoğraf tekneyle Clooney çiftinin göl yakınlarındaki evlerine gidildiği sırada kaydedilmiş. Ancak sanıldığı gibi teknede sadece Obama, Clooney ve küçük bir kız çocuğu bulunmuyor. 

O dönem birçok medya kuruluşu tarafından bu buluşma haberleştirilmişti. Yapılan bu haberlerde farklı birçok açıdan çekilmiş fotoğraflar da yer alıyor. Basının birçok görüntü aldığı bu tekne gezintisinde diğer fotoğraflara bakıldığında durum daha aydınlık bir hal alıyor. Teknede Barack Obama, Michelle Obama, kızları Malia ve Sasha Obama’nın yanı sıra George Clooney, Amal Clooney ve isimleri haberlerde yer almayan birçok konuk bulunuyor. Ayrıca birçok konuğun yanı sıra birçok medya kuruluşu da bu buluşma sırasında oradaymış. 

tekne kadın farklı acı min

clooney obama teknede min

İddia konusu fotoğrafın farklı açıları

Diğer yandan doğrulama platformu Snopes’un belirttiğine göre teknedeki konuklar arasında bir kız çocuğu da bulunmuyor. İstismar edilen küçük kız çocuğu olduğu iddia edilen kişinin ayakta durduğu ya da farklı açılardan kaydedilmiş fotoğrafları da haberlere yansımış.

tekne kadın ayakta min

tekne kadın min

O gün kaydedilen bir videoda da tekneden inen konuklar arasında bir kız çocuğunun bulunmadığı görülebilir. Yine bu görüntüler de teknede kalabalık bir grubun yer aldığını ortaya koyuyor.

Teknede Obama ve Clooney’le görülen kişinin kim olduğu ise bilinmiyor. Fotoğrafın çekildiği sırada birçok insan teknede ve yapılan haberlerde bu kişilerin kim olduklarına yer verilmemiş.

Öte yandan Clooney’in pantolonun fermuarının çekiyor görünmesinin taciz iddiasına bir kanıt değil. Clooney’nin elini kemerinin üstünde tutuyor olması böyle bir iddiaya dayanak olamaz; o sırada kemerini, gömleğini veya pantolonu düzeltiyor olabilir. Aynı şekilde Obama’nın afallamış görünmesi de taciz iddiası için bir kanıt olarak sunulamaz. Yüz ifadesinin nedenini bağlamından kopartılmış bir fotoğrafta anlamak zor. Snopes bu iddiayı komplo teorisi olarak adlandırmış, paylaşımların insanları yanlış bilgiye yönlendirdiğini ifade etmiş. 

Obama’nın adı PizzaGate’de de geçmişti

“PizzaGate skandalı” olarak adlandırılan çocuk istismarı iddiaları bir dönem gündemde çokça yer almıştı. PizzaGate’de, Obama’nın da dahil olduğu birçok ABD’li siyasetçinin, bir çocuk istismarı şebekesiyle bağı olduğu iddia edilmişti. Çocukların kaçırıldığı ve bir pizza restoranın arka odalarında çocuk ticaretinin yapıldığı öne sürülüyordu. Ancak bu iddialar komplo teorisinden öteye gidememiş; siyasetçilerin de dahil olduğu bir çocuk istismarı örgütünün varlığı kanıtlanamamıştı. Obama’nın ise iddiaların odağında olan pizza restoranına gittiği iddia edilmişti; ancak paylaşılan fotoğrafın Beyaz Saray’da duvarda asılı olan bir fotoğraf olduğu kanıtlanmış, iddiaların doğru olmadığı ortaya koyulmuştu.

Sonuç olarak iddia gerçeği yansıtmıyor. Fotoğrafta tacize uğrayan bir kız çocuğu yok. O gün servis edilen diğer fotoğraflara bakıldığında da, kalabalık bir yetişkin grubunun tekne turu yaptıkları görülüyor. İddia yanlış bilginin en yaygın yedi türünden bağlamdan koparma ve çarpıtmaya örnek.