Türkiye’nin farklı yerlerinde yapılan ve estetik açıdan sıkça reaksiyon alan heykeller bir süredir sosyal medyanın da gündeminde. Diyarbakır’da karpuzun içinde yer alan bebek, çay bardağı, kadayıf ustası heykelleri gibi yapıtlara ait paylaşımlar sıkça viral hale geliyor, hatta gerçek olup olmadığı konusu da şüphe uyandırıyor.
Yine sosyal medyada paylaşılan bir görselin eşek bacaklarına sahip bir Nasreddin Hoca heykeli olduğu düşünüldü.
Sosyal medyada paylaşılan görseli tersine arattığımızda, bu fotoğrafın uzun zamandır internette olduğunu fark ediyoruz. Ancak fotoğrafının orijinalinin, iddia görseldekinden belirgin bir farkı var. Görselde Nasreddin Hoca’nın bacakları net bir şekilde görülebiliyor.
Yani iddia paylaşımda hocanın bacakları silinmiş ve farklı bir görüntü ortaya çıkmış. Nasreddin Hoca’nın sağ elinin altındaki gökyüzünün renk değişimi de bunun işaretlerinden biri.
Fotoğrafı aratmaya devam ettiğimizde de iddia görselde yer alan wowturkey etiketli forumda 2007’den beri paylaşımda olduğu ve Konya Akşehir yakınlarındaki bir dinlenme tesisinden olduğu bilgisi ortaya çıkıyor.
Anahtar kelimelerle arama yaptığımızda ise bu heykelin Konya Afyon il sınırındaki Kirazlıbahçe isimli bir tesiste olduğu ve 2017 yılında bir kez daha gündeme geldiği anlaşılıyor. Göle maya çalan Nasreddin Hoca figürüyle birlikte bu heykelin de tartışıldığı haberde belediye başkanı Nasreddin Hoca ismi ve figürünün kullanımının önüne geçmek için patent çalışması yapacakları bilgisini veriyor.
Tesisi Google haritalar üzerinden aratınca ise heykelin hemen yol üzerinde olduğu görülüyor. Haritalarda en erken görüntü ise 2015 yılından.
Görselde Nasreddin Hoca’nın eşeğine ters bindiği ve iddia paylaşımda bacaklarının manipülasyonla kaldırıldığı bir kez daha anlaşılıyor. Yine tesisten yapılan paylaşımlar incelendiğinde heykeli farklı açılardan da görmek mümkün.
Türk kültürünün önemli unsurlarından biri olan Nasreddin Hoca 13. yüzyılda Sivrihisar ve Akşehir’de yaşamış halk filozofu olarak bilinir ve fıkralarıyla tanınır. Nasreddin Hoca’nın en ünlü fıkralarından biri de heykelde de görüldüğü gibi eşeğe ters binmesiyle ilgili.
İddia Malumatfuruş tarafından da incelendi.