Fotoğrafın Mursi'nin Perez ile öpüştüğünü gösterdiği iddiası

Fotoğrafın Mursi'nin Perez ile öpüştüğünü gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Mursi, fotoğrafa daha sonra eklenerek montajlanmış.

Fotoğrafın orijinalinde Perez, Arjantinli siyasetçi Cristina Fernández de Kirchner’i yanağından öpüyor.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafın, Mısır Devleti eski Başkanı Mursi ile İsrail Devleti eski Başkanı Perez’in öpüştüğünü gösterdiği iddia edildi. Bir kullanıcı tarafından 10 Temmuz 2016 tarihinde Facebook’a yüklenen fotoğraf şimdiye kadar 34 bin kez paylaşıldı. Aynı görüntü, Naci Kaptan isimli web sitesinde de “İhanetin fotoğrafı” başlığıyla paylaşılmış.

InkedInkedfacebook ekran görüntüsü_LI

Ancak fotoğrafın, Mursi’nin Perez ile öpüştüğünü gösterdiği iddiası doğru değil. Mursi, fotoğrafa daha sonra eklenerek montajlanmış. Fotoğrafın orijinalinde Perez, Arjantinli siyasetçiCristina Fernández de Kirchner’i yanağındanöpüyor.

Fotoğraf montajlanmış

İddia konusu olan fotoğraf tersine görsel arama tekniği ile aratıldığında karşımıza fotoğrafın montajlandığını gösteren internet siteleri çıkıyor. Getty Images internet sitesinde yer alan bilgiye göre, İsrail Devlet Başkanı’nın öptüğü kişi Arjantinli siyasetçi Cristina Fernández de Kirchner. Fotoğraf, 16 Kasım 2009 tarihinde, Casa Rosada Başkanlık Sarayı’nda düzenlenen basın konferansı sonunda çekilmiş. 

peres kissing

Muhammed Mursi’nin sonradan eklendiği görüntünün orijinalinde ise Mursi, Mısırlı imam ve siyasetçi olan Ahmed Muhammed et-Tayyib’in elini sıkıyor. Fotoğraf, 2012 yılının Temmuz ayında yapılan bir görüşmede çekilmiş. Mısır basınındaki haberde yer alan fotoğraf ile iddia konusu olan fotoğrafa sonradan eklenen Mursi’nin görüntüsünün aynı olduğunu görmek mümkün.

6064BC36 7538 47BF A13A 4E56BF7E4FA1_cx0_cy12_cw0_w1023_r1_s

Mursi ve Perez’in görüntüleri sonradan birleştirilmiş:

kkkkkk

mursi ye fotomontaj yapan hainler_489982

Sonuç olarak, fotoğrafın Mursi’nin Perez ile öpüştüğünü gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf, iki ayrı görüntü birleştirilerek montajlanmış. Söz konusu iddiayı, sosyal medyada en yaygın yanlış bilgi türlerinden olan “manipülasyon” kategorisine sınıflandırabiliriz.