Fotoğrafın Kur’an'a basan kadını gösterdiği iddiası

Fotoğrafın Kur’an'a basan kadını gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış
Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir görselin, Kur’an’a basan bir kadını gösterdiği iddia edildi. Bir kullanıcı tarafından 11 Haziran 2018’de Facebook’ta paylaşılan iddia, şimdiye kadar 59 bin defa paylaşıldı. Görselde kadının bacağının olağandışı biçimde şişmiş olduğu görülüyor.

kuran ayak basan kız

Fakat görseldeki ilk fotoğrafta Kuran’a basan ayağın ikinci fotoğraftaki kadına ait olduğu iddiası doğru değil. İkinci fotoğraftaki kadın Endonezyalı bir filariasis hastası. Endonezya’nın Banjarmasin şehrinin belediye başkanının ziyaret ettiği hastanın yaptığı açıklamalardan Müslüman olabileceği de anlaşılıyor. Üstelik ilk fotoğrafın yayılması, kadının hastalığından yaklaşık yedi sene sonra gerçekleşiyor.

Fotoğraf gerçek fakat hikaye kurgu

Fotoğraf, 2009 yılında Endonezya’nın Banjarmasin şehrindeki Ulin Hastanesi’nde çekilmiş ve filariasis hastası kadının adı Noor Syafinah. Hastanın başındaki kişi ise Banjarmasin şehrinin 2005-2010 yılları arasındaki belediye başkanı Yudhi Wahyuni. 18 Haziran 2009 tarihli bir haberde hastanın masraflarının devletçe karşılanacağı belirtilmiş. Aynı gün çekilmiş başka fotoğraflar da görülebiliyor.

orijinal 1024x768

fil2 1 1024x768

fil3 1024x768

 

Habere göre, bir çocuk annesi Noor Syafinah, belediye başkanının yardımına minnet gösterirken “Elhamdüllillah” kelimesiyle cümleye başlıyor. Noor (Nur) Syafinah’nın yüzde 96’lık Müslüman nüfusuna sahip Güney Kalimantan’ın (Kalimantan Selatan) Banjarmasin şehrinden olduğu göz önüne alındığında kendisinin müslümanların kutsal kitabı olan Kur’an’ı ayak altına alması ihtimalinin zayıf olduğu söylenebilir.

fil4 1024x768

Noor Syafinah’nın fotoğrafının Endonezya’da başka haber kaynaklarınca filariasis haberlerinde isim verilmeden kullanıldığı da görülüyor. Örneğin 2011 yılından bir haberde, Bandung şehrinde hastalığın görülme sıklığının önceki seneye göre arttığı belirtilirken, aynı kaynaktaki 2014 yılında bir haberde ise Depok şehrindeki filariasis vakaları ele alınmış. 2015 yılında başka bir haber ise Ketapang şehrindeki vakaları konu edinmiş.

Kuran’a basılan fotoğraf Noor Syafinah’nın hastalığından 7 sene sonra yayılmış

Kuran’a tuvalet üzerinde ayak basan kadın fotoğrafının kaynağı araştırıldığında da fotoğrafın ilk olarak Temmuz 2016’nın ilk haftasında dolaşıma sokulduğu görülüyor. Fotoğrafın kaynağı Beauty Circle adlı güzellik sitesindeki Bert Dakam rumuzuna sahip kullanıcı. Aynı fotoğrafın ayrıca 14 Eylül 2016 tarihinde @AhmetKursatK rumuzlu bir Twitter kullanıcısı tarafından Kuran’a saygısızlık eden bir Paris milletvekili iddiasıyla paylaşıldığı görülüyor. İddiaya konu görseldeki her iki fotoğrafın beraber kullanıldığı ilk içerik ise 6 Ocak 2017 tarihinde OK.ru ismindeki bir sosyal medya platformunda paylaşılmış. Dolayısıyla iki fotoğraf arasında tarihsel bir uyuşmazlık söz konusu.

Filariasis nedir?

Endonezya gibi tropik ülkelerde görülen bir hastalık olan filariasis’e solucanlar sebep oluyor. Dünya Sağlık Örgütü’ne (WHO) göre sivrisinekler tarafından taşınan bu solucanlar insanın lenf sistemine yerleşince enfeksiyona sebep oluyor ve vücudun çeşitli bölgelerinde şişmeler görülebiliyor. Filariasis Türkçe’de “fil hastalığı” olarak da adlandırılıyor.