Çin’in Wuhan kentinden başlayan koronavirüs salgınına ilişkin paylaşımlar sosyal medyanın gündeminde. Koronavirüs hakkında Teyit’e ihbar olarak gönderilen Twitter’daki bir gönderide, virüsü taşıyan bir kişiye ait olduğu öne sürülen bir kol fotoğrafı vardı. Tweet farklı hesaplar tarafından da paylaşıldı.
Ancak iddia yanlış. Tweetteki kol görseli, zombi makyajı fotoğrafları paylaşan bir siteden alınmış.
Fotoğraf zombi makyajları yapan birine ait
Fotoğrafı tersine görsel arama yöntemiyle arattığımızda, zombi makyajı görselleri paylaşan bir siteye ulaşıyoruz. Sitenin sahibi, ‘zombi makyaj ipuçlarım’ başlığı altında çalışmalarını paylaşıyor.
Fotoğrafın sosyal medyaya yüklendiği ilk paylaşım ise @asakusan hesabından 30 Haziran 2016 tarihinde paylaşılmış bir tweet. Hesabın çoğunlukla Japonya’nın başkenti Tokyo’dan paylaşım yaptığı görülüyor.
İddiayı ortaya atan @TahirSimsek isimli kullanıcı da, fotoğrafı paylaştıktan bir gün sonra, plastik makyaj ile yapıldığının ortaya çıktığını belirtti.
Sonuç olarak, fotoğraftaki kolun koronavirüs taşıyan birine ait olduğu iddiası gerçeği yansıtmıyor. Fotoğraf, zombi makyajları yapan biri tarafından paylaşılmış. İddia bu haliyle yanlış bilginin en yaygın yedi türünden hatalı ilişkilendirmeye örnek.