Sosyalmedyadapaylaşılan ve Teyit’e ihbar olarak gönderilen bir fotoğrafın Çanakkale Kirazlı’da gerçekleşen ağaç kesimi sonrasında bölgedeki son durumu gösterdiği iddia edildi. Fotoğrafta kesilmiş birçok ağaç ve kesilen ağaçların arasındaki bir baykuş yavrusu görülüyor.
Twitter’da Yavuz Ağıralioğlu tarafından da 5 Ağustos 2019’da paylaşılan fotoğraf şimdiye kadar yaklaşık bin 700 retweet ve 8 bin 200 beğeni aldı.
Ancak fotoğrafın Kirazlı’daki altın madeni için gerçekleştirilen ağaç kesimi sonrasında bölgedeki son durumu gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf, 2018’de Fin kuş gözlemcisi Jukka Tanner tarafından Finlandiya’daki bir ormanda çekilmiş.
Fotoğraf Finlandiya’da 2018 yılında çekilmiş
İddia konusu fotoğraf tersine görsel arama özelliği ile Google’da aratıldığında karşımıza Haziran 2018’de Finlandiya medyasında yer alan bazı haberler çıkıyor. Maaseudun Tulevaisuus isimli haber sitesinde 14 Haziran 2018’de yer alan haberde Jukka Tanner isimli kişinin yuvasından ayrılmış bir baykuş yavrusunu görüp fotoğrafını çektiği ve daha sonrasında yavruyu yuvasına geri götürdüğü bilgisi bulunuyor.
Olayı gören biri tarafından yanlış anlaşılan Tanner, yerel basına açıklama yapma gereği duymuş. Çünkü civardaki görgü tanıklarından biri Jukka Tanner’i ağaca tırmanırken görmüş ve baykuşun yuvasını bozduğunu düşünmüş.
Ilta Sanomat isimli internet sitesinde de 14 Haziran 2018’de yer alan bir haberde baykuş yavrusunun başka açıdan çekilmiş bir fotoğrafı ile yuvanın bir fotoğrafına ulaşmak mümkün.
Baykuş yuvasının bulunduğu ağaçların fotoğrafının altında fotoğrafı çeken kişinin ismi olarak Jukka Tanner verilmiş.
Haberde yer alan bilgilere göre söz konusu fotoğraf, kısa sürede farklı sivil toplum örgütlerinin Finlandiya’da çeşitli amaçlar için ağaç kesimine karşı yürüttükleri protestoların bir sembolü olmuş. Fakat Jukka Tanner’ın açıklamalarına göre kuş yuvasından edilip kaybolmamış, sadece iddia konusu fotoğrafın çekildiği açıdan 250 metre uzaklıkta olan yuvasından düşmüş.
Fotoğraf ağaç kesimine dikkat çekmek için çekilmemiş
Tanner’ın açıklamalarına göre ağaçların kesildiği bölge özel bir mülkiyet. 2017 sonbaharında alandaki yaklaşık 20 ağaç kesilmiş. İnternette yer alan çalışmalarından baykuşlarla ilgilendiği anlaşılan fotoğrafçı Jukka Tanner, baykuşu görüp sadece fotoğrafını çekmiş. Tanner kuşun insanlardan korktuğu için böyle bir fotoğrafın ortaya çıkmış olduğunu düşünüyor.
Söz konusu fotoğrafın Haziran 2018’de Finlandiya’daki sosyal medya kullanıcıları tarafından da paylaşıldığı görülebiliyor.
https://twitter.com/luonnonsuojelu/status/1006524305272922113
Teyit olayla ilgili ayrıntıları öğrenmek için Jukka Tanner’a Facebook üzerinden ulaştı fakat Tanner şu ana kadar sorulara herhangi bir yanıt vermedi.
Teyit bunun üzerine Finlandiya’da yayım yapan doğrulama platformu Faktabaari’ye ulaştı. Faktabaari, fotoğrafın ülkedeki ağaç kesim yasalarına karşı eylemler yapan bir grup aktivist tarafından yanlış anlaşılarak sosyal medyada yaygınlaştığını belirtti. Finlandiya’daki yasal düzenlemelere göre özel mülk ormanlarda vatandaşlar serbestçe dolaşabiliyorlar. Jukka Tanner da böyle bir arazide dolaşırken baykuş yavrusunu görmüş ve fotoğrafını çekmek istemiş. Çevredeki aktivistler de durumu yanlış anlamışlar. Fakat Tanner daha sonra fotoğrafın amacının ağaçlarla bir alakası olmadığını belirtmiş.
Sonuç olarak fotoğrafın Kirazlı’daki altın madeni için gerçekleştirilen ağaç kesiminden sonra bölgedeki son durumu gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf Haziran 2018’de Finlandiya’da çekilmiş. Söz konusu iddia yanlış bilginin en yaygın 7 türünden “hatalı ilişkilendirme”ye örnek olarak gösterilebilir.