Sosyal medyada paylaşılan ve Teyit’e ihbar olarak gönderilen fotoğrafların, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Osman Sarıgün'ü savunmak isteyen 800 avukatı gösterdiği iddia edildi. “Gülecek bir şey kalmadı” adlı Facebook sayfası tarafından 22 Nisan 2019 tarihinde yayınlanan gönderi binden fazla kişi tarafından paylaşıldı.
Ancak fotoğrafın Kılıçdaroğlu’na yumruk atan kişiyi savunmak isteyen 800 avukatı gösterdiği iddiası doğru değil. İddiada kullanılan fotoğraf, 12 Kasım 2013 tarihinde Danıştay’ın avukatların baro levhasında başı açık fotoğraf verme zorunluluğunun ortadan kaldırılmasına yönelik verdiği karara ilişkin haberlerde kullanılmış.
Fotoğraf 2013 yılından
Yeni Şafak’ın 12 Kasım 2013 tarihli “Başörtülü fotoğraflar baro levhasında” başlıklı haberinde, Danıştay 8. Dairesi’nin, avukatların baro levhasına kayıt için “başı açık” fotoğraf vereceklerine ilişkin Türkiye Barolar Birliği Avukatlık Kanunu Yönetmeliği’nin yürütmesini durdurduğunu belirtiyor.
Haberde, Kılıçdaroğlu’na saldıran Sarıgün’ü savunmak için başvuru yapan 800 avukatı gösterdiği iddia edilen fotoğraf kullanılıyor.
İddialara konu olan fotoğrafın farklı açıdan çekilmiş bir versiyonu da TRT Haber tarafından 1 Nisan 2013 tarihinde, “Danıştay’dan başörtüsü kararı” başlığı ile paylaşılmış. Haberde, Türkiye Barolar Birliği’nin, avukatların “başları açık” görev yapacaklarına ilişkin karar hakkındaki itirazının Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından reddedildiği bilgisi yer alıyor.
800 avukatı gösterdiği belirtilen başka fotoğraflar da paylaşıldı
Sosyal medyada, Kılıçdaroğlu’nu yumruk atan kişiyi savunmak isteyen 800 avukatı gösterdiği iddiasıyla farklı görseller de paylaşıldı. Facebook’ta "Bi Vakit" adlı sayfanın paylaştığı görsellerde iddia hakkında başka bir fotoğraf daha yer alıyor.
Ancak, iddia hakkında paylaşılan ikinci görselin de Kılıçdaroğlu’na yumruk atan Sarıgün’ü savunmak isteyen 800 avukatı gösterdiği iddiası doğru değil.
Aynı iddia ile paylaşılan bu görsel savunmahareketi.org tarafından 24 Aralık 2015 tarihinde, “Avukatlardan Çağrı: 'Sarayın Savaşına Karşı Halkların Barışını Savunuyoruz'” başlığı ile paylaşıldı. Fotoğrafın daha eski tarihli bir paylaşımına ise BirGün’ün 15 Eylül 2015’deki bir haberinden ulaşılabiliyor.
Gaziantep Barosu açıklama yaptı
Gaziantep Barosu 24 Nisan 2019’da yaptığı bir açıklamada iddiaları reddetti ve söz konusu görselleri paylaşan kişiler hakkında Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulunulduğunu belirtti. Ayrıca bu açıklamada fotoğrafta görülen kişilerin hepsinin Gaziantep Barosuna kayıtlı olduğunu da dile getiriliyor.
Baronun yaptığı açıklamada 600 avukatın bir araya geldiği iddiası ile paylaşılan görselin Gaziantep’te Aralık 2014’te bir müvekkili tarafından öldürülen Avukat İsmail Akkaya’nın cenaze töreninden olduğu belirtildi. İnternet üzerinden yapılan aramada söz konusu fotoğrafın 2014 tarihli paylaşımlarına rastlanmıyor. Fakat fotoğrafa dikkatli bakıldığında İsmail Akkaya’nın avukatların yakalarına iliştirilmiş bir fotoğrafı göze çarpıyor.
Sarıgün'ün avukatı Hülya Gök
Bunun yanı sıra Kılıçdaroğlu'na saldıran Osman Sarıgün'ü savunmak için gönüllü olan avukat sayısı ile ilgili medyada herhangi bir bilgi yer almıyor. Saldırı sonrası gözaltına alınan 9 kişiden 6’sı serbest bırakılmış, 3’ü için de adli kontrol şartı uygulanmıştı. Sarıgün'ü mahkemede Konya Barosu'na kayıtlı Avukat Hülya Gök savunmuştu. Gök, Facebook paylaşımlarında da Osman Sarıgün'e yer veriyor.