Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen bir fotoğrafın, Kıbrıs Barış Harekatı sırasında naaşıunutulan Türk askerini gösterdiği iddia edildi.
Bir kullanıcı tarafından 7 Ağustos 2018’de Facebook’a yüklenen görsel 4 bin kişi tarafından paylaşıldı. Benzer şekilde Gönül Sofrası isimli sayfa tarafından 8 Ağustos 2018’de paylaşılan görsel 3 bin beğeni aldı.
Fotoğraf, Onedio isimli internet sitesi tarafından hazırlanan “25 Tarihi Fotoğraf” başlıklı bir listede de Alman askeri olduğu iddiasıyla paylaşıldı.
Fotoğraftaki asker bir maket
Fotoğrafın, Kıbrıs Barış Harekatı sonrasında unutulan bir Türk askerini gösterdiği doğru değil. Fotoğraftaki asker maket olarak üretilen bir model bir Alman askerini gösteriyor.
Söz konusu model maket çalışması hakkında Military Modelling isimli derginin 47. sayısında bilgilere rastlamak mümkün. 2017 yılında maketi yapan Dilip Sarkar tarafından yazılan yazıda maketin yapılış basamakları da yer alıyor.
Dergideki yazıda maketin yapılış süreci basamak basamak anlatılıyor ve kullanılan iskeletin de gerçek bir iskelet olmadığı görülebiliyor. Sarkar, söz konusu iskeleti alışveriş sitesi e-Bay’den aldığını iskeleti ve mühimmatları yerleştirmek için ise strafor kullandığını ifade ediyor. Yazının sonuç kısmında ise Sarkar, ⅙ oranındaki bu çalışmanının sanat mı yoksa model mi olduğunu okuyucuya bırakıyor.
Malzemelerin sırasıyla boyandığı ve bazı eskitme uygulamalarına maruz kalan ekipmanların modele eklendiği süreç boyunca izlenebiliyor. Son olarak maket tamamlanıyor ve bitki örtüsü makete ekleniyor.
Söz konusu modelin de olduğu çalışmaların Sarkar tarafından 28 Aralık 2017’de Facebook’ta paylaşıldığını görmek de mümkün.
Çeşitli model maketlerin fotoğraflarının yer aldığı Feldgrau isimli sitede söz konusu modele ulaşılabiliyor. Son olarak Wikipenza isimli sitede de modelin bitmiş haline rastlanabiliyor.
Sarkar’in yazısında ayrıca Hollanda’da bulunan ve gerçek bir Alman askerine ait olan bir iskeletin söz konusu makete esin kaynağı olduğu da ifade ediliyor. Sarkar, bu modelin arkasındaki düşüncenin savaşlarda yaşananları göz önüne sermek ve kişilerin uyruklarına bakılmaksızın halen toprak altında kayıp birçok kişinin olduğunu vurgulamak olduğunu da belirtiyor.
teyit.org konu hakkında modelin yapımcısı Dilip Sarkar’a ulaştı. Sarkar ise şunları söyledi:
Bu modeli 2017 yılında Military Modeling dergisinde milyonlarca insanın halen toprak altında olduğuna dikkat çekmek için yaptım. Maket Türk askerini değil bir Alman askerini temsil ediyor.