Twitter’da 15 Ağustos 2018 tarihinde paylaşılan bir fotoğrafta, Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin Türkiye’ye gelen uçağında dolar bulunduğu iddia edildi.
Sosyal Bedevi isimli kullanıcı aynı tarihte attığı bir tweette Emir’in beraberinde 35-40 milyar dolar getirdiği iddiasında bulundu. Bu tweet şimdiye kadar yaklaşık bin 300 defa paylaşıldı ve yaklaşık 4 bin beğeni aldı. Aynı iddia, Facebook’ta da Yook Artık isimli sayfa tarafından paylaşıldı. Bu gönderi şimdiye kadar yaklaşık 3 bin paylaşıldı ve 18 bin beğeni aldı.
Akit TV de aynı fotoğrafı benzer ifadelerle internet sitesinde paylaştı.
Ancak fotoğrafın Katar Emiri’nin Türkiye’ye gelen uçağını gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf, 2017 yılında Doha’da kalkarak Bermuda Uluslararası Havalimanı’na iniş yapan bir kargo uçağına ait.
Fotoğraf 2017 yılına ait
Söz konusu iddialarda yer alan fotoğraf, İngiltere’nin denizaşırı topraklarından Bermuda Adası’nın uluslararası havalimanı olan L.F. Wade Havalimanı’na 6 Nisan 2017 sabahı iniş yapan Katar Havayolları’na ait bir uçağı gösteriyor. 6 Nisan 2017 tarihinde Bermuda ile ilgili haberler yapan Bernews’ta, sabah saatlerinde bir kargo uçağının havalimanına iniş yaptığı ve içerisinden fotoğraftaki gibi siyah paketli kargoların çıktığı ifade edildi. Haberde, Bermuda’daki havalimanının yer hizmetlerini sağlayan Skyport şirketinin basın sözcüsü, fotoğrafta görülen söz konusu siyah paketli kargoların Amerika Kupası için Bermuda’ya getirildiğini belirtti.
Fotoğraf Ankara’dan değil
Aynı haberden iddia konusu fotoğraftaki Boeing 777-200LR/F model olduğu belirtilen uçağın başka açılardan çekilmiş görüntülerine ulaşmak mümkün. Bu görüntülerden, iddiaya konu olan fotoğrafın Bernews’ta yer alan haberden alınarak paylaşıldığı anlaşılıyor.
Bermuda Uluslararası Havalimanı’na gelen kargonun görevliler tarafından taşınırken çekilmiş bir fotoğrafı.
Bernews’ta yer alan fotoğraflarda ise kargo uçağının arkasında yer alan havalimanının kontrol kulesi dikkat çekiyor. Bu kule, Bermuda Uuslararası Havalimanı’nın kontrol kulesi. Buradan da iddialarda yer aldığı gibi uçağın Ankara’ya inmediğini anlamak mümkün.
L.F. Wade Uluslararası Havalimanı kontrol kulesi.
Ayrıca Google Haritalar’da L.F. Wade Uluslararası Havalimanı’nın sokak görüntüsüne bakıldığında kontrol kulesinin aynı olduğu görülebiliyor.
Fotoğraftaki uçağın modelinde bir uçak Katar Emiri’nin filosunda bulunmuyor
Katar Havayolları’nın 19 Mart 2017 tarihli raporundan Boeing 777-200LR tipinin kargo uçağı olarak kullanıldığı bilgisine ulaşılıyor. Ayrıca aynı modelin Katar Havayolları’nda kullanıldığına dair videolar da mevcut.
Cumhuriyet Gazetesi’nin 13 Şubat 2016 tarihli haberinde ise Katar Emiri’nin Türkiye’ye daha önce gelişinde kullandığı uçağa yer veriliyor. Al Sani, daha önceki seyahatinde Boeing 747 tipi uçakları kullanmış. Katar Emirliği’nin uçak filosunda bulunan tüm uçakların sayı ve modellerine dair resmi verilere ise Airfleets’ten ulaşmak mümkün. Bu listede herhangi bir Boeing 777-200LR/F tipi uçağa rastlanmıyor.
İddiayla birlikte sosyal medyada paylaşılan bir diğer fotoğrafı ise Arab News’un 24 Ocak 2018 tarihli haberinde görmek mümkün.
Bu haberde Amerika Birleşik Devletleri Ulaştırma Güvenliği Dairesi (TSA) ve Katar Havayolları arasında uygulanacak olan yeni kargo güvenlik taraması yöntemleri anlatılıyor. Haberde kullanılan görsele AFP’den (Agence France-Press) de ulaşılabiliyor.
Katar Emiri Şeyh Temim bin Hamed Al Sani’nin 15 Ağustos 2018 tarihinde Cumhurbaşkanı Erdoğan ile görüşmek üzere Ankara’ya geldiği biliniyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan ile yaptığı görüşmeler sonucu Al Sani, Türkiye’ye 15 milyar dolar yatırım yapacaklarını belirtiyor.
Sonuç olarak iddiaya konu olan fotoğraftaki uçak Katar Emiri’ne ait değil. Söz konusu fotoğraf, 6 Nisan 2017’de Katar Havayolları’nın Bermuda’ya iniş yapan bir kargo uçağını gösteriyor.