Sosyal medyada ve Yolcu Haber isimli internet sitesinde paylaşılan, ayrıca Teyit’e ihbar olarak gönderilen paylaşımdaki fotoğrafın, İtalya’daki maden işçilerinin 2014 yılında Manisa’nın Soma ilçesinde hayatını kaybeden madenciler için yaptığı anma törenini gösterdiği iddia edildi. Kağan Ağfaloğlu isimli Facebook kullanıcısı tarafından 30 Mayıs 2019 tarihinde paylaşılan fotoğrafı şimdiye kadar bin 200’den fazla kişi beğendi ve 17 bin kişi paylaştı.
Ancak fotoğrafın İtalya’daki maden işçilerinin Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerini anma törenini gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf, İtalya’da inşaat endüstrisinin kötüye gitmesine dikkat çekmek için Öfke Günü olarak tercüme edilen ve her yıl 13 Şubat’ta anılan “La Giornata della Collera”da yapılan 2013 yılındaki protestoyu gösteriyor.
Öfke Günü 2013’ten beri anılıyor
2008 ve 2012 yılları arasında İtalya’daki inşaat endüstrisinin kötüye giden durumuna dikkat çekmek için inşaat işçileri, mimarlar ve emlakçılar gibi farklı sektörlerdeki binlerce işçi, 13 Şubat tarihini Öfke Günü olarak ilan etti. İlk protesto 13 Şubat 2013 tarihinde Milano’da gerçekleştirildi. İnşaat sektöründe kullanılan sarı renkteki 10 bin adet baret 2012 yılında hayatını kaybeden işçileri temsil etmek için Milano’daki Affari Meydanına konuldu. İddiada kullanılan fotoğraf da bu eylemden alınmış.
İddia Türkiye’de 2014 yılında da paylaşılmış
Aynı iddia ve fotoğraf Türkiye’de 2014 yılında da sosyal medyada paylaşıldı. Bir Facebook sayfası tarafından 15 Mayıs 2014 tarihinde paylaşılan aynı gönderi şimdiye kadar iki binden fazla kez beğenildi ve 112 bin kez paylaşıldı.
Sonuç olarak, fotoğraf İtalya’daki maden işçilerinin Soma’da hayatını kaybeden maden işçilerini andığını gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf, 2013 yılındaki 13 Şubat Öfke Günü’nde inşaat endüstrisi çalışanlarının İtalya’da kötüye giden inşaat sektörünü protestosundan. Bu iddia yanlış bilginin bağlamdan koparma türüne örnek olarak gösterilebilir.