Sosyalmedyadapaylaşılanbir görselin 23 Haziran 2019’da yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı Yenileme Seçimi için Bodrum’dan oy vermek üzere yola çıkan araçları gösterdiği iddia edildi. ABC Gazetesi de haberle ilgili attığı tweette aynı görsele yer verdi. İddia bir Facebook sayfasında 13 bin kullanıcı tarafından beğenilirken yaklaşık 3 bin kez paylaşıldı.
Ancak fotoğrafın seçimlerde oy vermek için Bodrum’dan İstanbul’a dönen araçların oluşturduğu trafiği gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf daha önce de birçok internet sitesinde kullanılmış.
Fotoğrafa 2012 yılından bir haberde erişilebiliyor
İlgili iddia görseline çeşitli internet sitelerinin farklı tarihli haberlerinde rastlamak mümkün. Teyit tarafından ulaşılabilen aynı görselin kullanıldığı en eski tarihli haber ise 18 Ağustos 2012 tarihinde Özgür Bolu isimli Bolu yerel haberlerini yapan bir internet sitesinden. TRT Haber’in 21 Ağustos 2012 tarihli bir haberinde de iddia görselle birebir aynı açıdan çekilmiş olan görüntü yer alıyor. Haberlerde, Ramazan Bayramı sebebiyle oluşan trafiğe dair bilgiler aktarıyor.
Aynı görsel daha sonra farklı tarihlerde de haber siteleri tarafından kullanılmış. Örneğin Yeni Harman isimli bir internet sitesinin 10 Temmuz 2016 tarihli bir haberinde bu görselle karşılaşmak mümkün.
Mynet’te paylaşılan 20 Aralık 2013 tarihli bir haberde de aynı trafiğin farklı bir açıdan çekilmiş fotoğrafı kullanılıyor. Fotoğrafın iddia görseli ile aynı trafiği gösteriyor olduğu iki sarı renkli kamyondan anlaşılabilir.
Sol: iddia görseli
Sağ: Mynet’in 2013 tarihli haberinde kullanılan fotoğraf
Fotoğraf TEM otoyolunda çekilmiş
İHA tarafından 17 Ağustos 2018 tarihinde yayınlanan ve Bolu’da çekildiği belirtilen bir videodaki reklam panosu ve elektrik direkleri, iddia görseli ile karşılaştırıldığında fotoğrafın çekildiği mevkiinin TEM otoyolu olduğu anlaşılabiliyor.
Sonuç olarak görseldeki trafik 23 Haziran 2019 tarihinde yapılacak İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı Yenileme Seçimi için Bodrum’dan İstanbul’a dönen araçların oluşturduğu trafiği göstermiyor. Teyit’in ulaştığı, aynı görselin kullanıldığı en eski tarihli haber 18 Ağustos 2012 tarihinde bir yerel haber sitesinde yayımlanmış. İddia, yanlış bilgi türleri içinden bağlamdan koparma olarak sınıflandırılabilir.