İsmet İnönü’nün gençliğine ait olduğu iddia edilen bir fotoğraf, İnönü Vakfı tarafından sosyal medya hesaplarında ve resmi internet sitelerinde “Genç İsmet geleceğine koşuyor” açıklamasıyla yayınlandı.
Fotoğraftaki İsmet İnönü değil
Fotoğrafı tersine görsel arama yoluyla aradığımızda karşımıza İnönü Vakfı’nın paylaşımları dışında bir kaynak çıkmıyor. Fotoğraftaki ayrıntılar üzerinden yola çıkarak fotoğrafın İsmet İnönü’ye ait olma ihtimalini araştırıyoruz.
Fotoğrafta bulunan genç, siyah bir kalpak takıyor ve yakalı bir ceket giyiyor. Kalpak, Osmanlı’da 1908 yılından sonra II. Meşrutiyet'in ardından yaygınlaşan bir aksesuar. Orduda kullanılmaya başlaması da bu yıllara tekabül ediyor. 1884 doğumlu İsmet İnönü, 1908 yılında 24 yaşında idi. Fotoğraftaki gencin yaşça daha küçük olduğu görülebiliyor. Ceketlerin orduda ve halk arasında kullanılması ise II. Meşrutiyet’ten sonra gerçekleşiyor. Bu tarih de yine İsmet İnönü’nün 24. yaşına denk geliyor. Yani görseldeki kıyafetleri İsmet İnönü’nün 24 yaşından önce giymiş olması ihtimali epey düşük.
1909 yılında İsmet İnönü’nün ailesiyle çekilen bu fotoğraf da, görünüşü konusunda fikir sahibi olmamızı sağlıyor.
Ayrıca İsmet İnönü 1906 yılında Pangaltı’ndaki Harp Akademisi’nden kurmay yüzbaşı olarak mezun olmuştu. Bu dönemde kurmay yüzbaşıların üniformalarına kalpak dahil değildi. Ceket de kullanılmıyordu. Kalpak orduda, 1908 yılından itibaren kullanılmaya başladı.
Teyit iddiada yer alan fotoğrafın kaynağı olan İnönü Vakfı’na da ulaştı ve vakıf yetkilileri fotoğraftaki kişinin İsmet İnönü olmadığını doğruladı.
Vakfa göre, fotoğraf İnönü Arşivi’nin bir parçası olmakla birlikte, İsmet İnönü’ye ait değil:
"Bize yolladığınız fotoğrafı, İnönü Vakfı takviminde 1 Ağustos sayfamızda 'Genç İsmet geleceğine koşuyor. Askeri Rüştiye’yi bitiren İsmet, Sivas’ta Askeri İdadi (lise) olmadığı için sivil liseye kaydolmuştu. Ancak iki yıl sonra, 31 Temmuz 1897’de buradan ayrılarak İstanbul Halıcıoğlu’ndaki Mühendishane-i Berri-i Hümayun adlı Topçu Okulu’nun 3. sınıfına nakil oldu. Mühendishane’nin yüksek kısmının ilk sınıfını birincilikle geçtiğinden, İzmir’deki dayısına bu başarısını, 'Geleceğimle benim aramda bir engel ve bir perde oluşturan yıllardan birini çiğneyip geçtim' diye bildirmiştir' altyazısı ile kullandık. Bir daha inceleyip, takvimi hazırlayan kişi ile de görüştüğümüzde, fotoğrafın İnönü Arşivinden alındığını ama İsmet İnönü olmadığını anlamış bulunuyoruz. Elimizdeki en eski İnönü fotoğrafı 1901 tarihinde Halıcıoğlu Topçu Okulundaki ekteki fotoğrafı."
Vakfın Teyit’e ilettiği ve İsmet İnönü’ye ait olduğu bilinen en eski fotoğraflar, 1901 yılında Halıcıoğlu Topçu Okulu’nda çekilmiş.