Fotoğrafın İdlib'e giden 'kurt timini' gösterdiği iddiası

Fotoğrafın İdlib'e giden 'kurt timini' gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Fotoğraf Danimarka özel kuvvetlerini gösteriyor.

Fotoğrafa Türk bayraklı armalar montajlanarak eklenmiş.

Fotoğrafın ön kısmında yer alan bayrak Danimarka bayrağı.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada 7, 8 ve 10 Şubat 2020 tarihlerinde yinelenerek paylaşılan bir iddiaya göre, bu tarihlerin her birinde, bordo berelilerin bozkurt birliğinden 50 kişilik bir tim İdlib’e gitti. Paylaşımlarda bu timin dünyanın en özel üç timinden biri olduğu ve hiç şehit vermediği de öne sürülüyordu.

Ekran Resmi 2020 02 18 15.48.04

İddia doğru değil. Fotoğraftaki Türk bayraklı armalar montajlanmış. 

Fotoğraf Danimarka özel kuvvetlerine ait

Fotoğrafı tersine görsel arama yöntemi ile aradığımızda, eski tarihli paylaşımlara ulaşabiliyoruz. 2018 tarihli bir içerikte, görselin Danimarka özel kuvvetlerine (Frømandskorpset) ait olduğu söyleniyor. İnternetteki eski tarihli diğer görsellerde de, askerlerin kollarında Türk bayraklı arma olmadığı, armanın iddia konusu görsele sonradan eklendiği görülebiliyor.

Ekran Resmi 2020 02 18 15.45.43



Görselin ön kısmında yer alan bayrak ise aslında Türkiye değil, Danimarka bayrağı.

Ekran Resmi 2020 02 18 15.50.03

İnternette Frømandskorpset kelimesiyle arama yapıldığında, bu özel kuvvetlerin birçok benzer fotoğrafına da ulaşılabiliyor.

İdlib’e asker sevkiyatı

Şubat 2020’nin başlarında Türkiye’nin askeri güçlerininin verdiği kayıplar üzerine İdlib’deki gözlem noktalarına Türkiye’den yoğun asker takviyesi gerçekleşmişti. Ancak iddia konusu timden herhangi bir resmi kaynakta bahsedilmedi. Dahası, bordo berelilerin bu isimde resmi bir birliği yok. Tim, ancak kurmaca eserlerde karşımıza çıkıyor. Örneğin Wattpad’de ‘Kurt Timi: Doğu’da Hayat' adında bir kitap var. Daha önce Show TV’de yayınlanan Nöbet dizisinde de böyle bir timden bahsedilmiş. 

Danimarka Kraliyet Donanması’nın bir özel harekat kuvveti olan Frømandskorpset kamuflaj amacıyla kullandıkları maskeleriyle meşhur. Zaman zaman bilgisayar oyunlarının karakter tasarımları da bu birliklerden esinleniyor. Tom Clancy’s Rainbow Six Siege (2015) oyunundan Nokk karakteri de bunlardan biri.  

Sonuç olarak görsel montaj ve bordo berelilerin böyle bir timi yok. İddia bu haliyle yanlış bilginin en yaygın yedi türünden manipülasyona örnek.