Çeşitli forumlarda ve haber sitelerinde uzun süredir dolaşan bir fotoğrafın, Mardin Ömerli Kaynakkaya köyünde bir keçinin uğradığı tecavüz sonucu doğurduğu yarı keçi yarı insan benzeri canlıyı gösterdiği iddia edildi.
Fetüste genetik bozukluk var
İddiada yer alan fotoğrafı tersine görsel arama ile araştırdığımızda, görselin aynı iddia ile 2012 yılından beri dolaşımda olduğunu görüyoruz. Yani olay gerçekten yaşandıysa bile yeni değil.
Teyit fotoğrafla ilgili daha net bir bilgi edinmek için Mardin’deki Kaynakkaya köyünün muhtarına ulaştı. Muhtar fotoğrafın orada çekildiğini ve eski bir olaya ait olduğunu doğruladı. Muhtarın verdiği bilgiye göre, köyde arada sırada böyle doğumlar meydana geliyor, ancak nedeni bilinmiyor.
Teyit’in görüştüğü Ömerli İlçe Tarım Müdürlüğü’nde görevli bir veteriner ise, Kaynakkaya’dan böyle bir olay bildirilmediğini, ancak genetik bozukluklardan dolayı böyle doğumlar olabileceğini söyledi. Veterine göre genetik bozukluklarda yavru genelde anne karnında yaşamını yitiriyor ve ölü doğuyor. Olay bildirildiği takdirde de nedeninin araştırılması için inceleme altına alınıyor. Ömerli İlçe Tarım Müdürlüğü tecavüz iddialarının ise tamamen hayal ürünü olduğunu savundu.
Teyit’in iletişime geçtiği Evrim Ağacı da “Genellikle genetik hasarı olan yavrularda çok sayıda gelişim kusuru bir arada görülüyor. Bu kusurlar arasında vücudun en dış katmanında bulunan kılların veya tüylerin oluşmaması, vücut oranlarının bozulması, abartılı ekstremite ve kafa anomalileri çok yaygın. Bu vakada spesifik olarak olan nedir, otopsi yapılmaksızın bunu bilmek imkansız; ancak yaygın olarak görülen anomalilerin bu örnekte de tezahür ettiği söylenebilir” şeklinde cevap verdi.
Farklı türlerin fetüs oluşturması mümkün değil
Biyolojik tür kavramı, doğada birbiriyle çoğalabilen ve verimli yavrular üreten bir grup organizma olarak tanımlanıyor. Türler, diğer gruplardan üreme yoluyla izole edilmiş olmaları gerçeğiyle karakterize ediliyor. Bu bir türdeki organizmaların başka bir türdeki organizmalarla çoğalamayacağı anlamına geliyor. Yani insan ve keçiler çiftleşme yoluyla melezleşemedikleri için iki ayrı tür olarak tanımlanıyorlar.
Ancak at ve eşek gibi bazı yakın türler, birbiriyle çok yakın akraba ve çok benzer kromozom sayılarına sahip, (62’ye karşı 64) bu nedenle canlı yavrular üretebilirler. Ancak bu yavrular kendi aralarında çoğalamıyor.
Yani fotoğraftaki yavrunun dünyaya gelmesinin yegane bilimsel açıklaması genetik bozukluk. Genetik bozukluklar, hep aynı toplulukların bireyleri birbirleriyle çiftleştiklerinde, sık görülebiliyor.
Canlılarda genetik bozukluğun yol açtığı buna benzer başka olaylar mevcut. Örneğin benzer bir olay daha önce Africa Check tarafından da incelendi.
Zoofilinin (hayvanlarla cinsel ilişkiyi tanımlayan parafili türü) hangi ülkede ne kadar yaygın olduğuna dair güncel verilere ulaşmak mümkün değil, ancak ABD’de yapılan bir meta analiz eğitimsiz ergen erkeklerin yüzde 14’ünün hayatlarında en az bir kez hayvanlarla cinsel münasebette bulunduğunu göstermiş. 1948 tarihli Kinsey raporuna göre bu rakam çok daha yüksekmiş.