Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafın, Hatay’da çöken yolu gösterdiği iddia edildi. Mary Tsevik Simyonidis isimli Facebook kullanıcısı tarafından, 19 Mayıs 2019 tarihinde paylaşılan fotoğraf şimdiye kadar dört binden fazla kez paylaşıldı.
Ancak, fotoğrafın Hatay’da çöken yolu gösterdiği iddiası doğru değil. Hatay’ın Antakya ilçesindeki Kurtuluş Caddesini gösteren fotoğrafa, yolun çöktüğünü gösterdiği iddia edilen görüntü sonradan eklenmiş. Eklenen kısım ise Ankara’nın Ulus semtinde yapılan kanalizasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkan tarihi eserlere ait.
Fotoğrafın orijinal halini internette bulmak mümkün
Hatay’ın Antakya ilçesindeki Kurtuluş Caddesini gösteren fotoğrafın orijinali internette bulunabiliyor. İddiaya konu olan fotoğrafta yer alan caddede duran arabalar ve yolda yürüyen insanlar, fotoğrafın orijinalinde de görülebiliyor.
Shutter Stock’ta da Hatay’ın Antakya İlçesi’ndeki, iddiaya konu olan Kurtuluş Caddesinin başka bir açıdan görseli bulunuyor.
Fotoğrafta çöken yolu gösterdiği iddia edilen kısım Ankara’dan
İddiaya konu olan fotoğrafta yolun çöktüğünü gösterdiği iddia edilen kısım, Ankara’nın Ulus semtinde yapılan kanalizasyon çalışmaları sırasında ortaya çıkan tarihi eserlere ait. 2014 yılında belediye ekipleri tarafından Hacı Bayram Veli Çarşısı Sokağında yapılan kazı çalışmaları sırasında, fotoğrafta görülen, Roma dönemine ait olduğu belirlenen sütun başı ve parçaları bulundu.
Montajlanmış fotoğraf Kurtuluş Caddesinin tarihine dikkat çekmek için kullanılıyor
Kurtuluş Caddesi, diğer adı ile Herod Caddesi, Antik Çağ’da Orta Doğu zenginlerinin alışveriş merkezi haline gelmiş. Antik dönemden itibaren geçirdiği birçok depremle hasar gören cadde, 148 yılındaki depremle tamamen toprak altında kalmış. İddiaya konu olan fotoğraf, söz konusu Kurtuluş Caddesinin tarihi geçmişinin anlatıldığı yazılarda kullanılıyor.
Sonuç olarak, fotoğrafın Hatay’da çöken yolu gösterdiği iddiası doğru değil. Söz konusu fotoğraf iki farklı görsel montajlanarak oluşturulmuş. Fotoğrafın bir yarısında Hatay’daki Kurtuluş Caddesi görülürken, diğer yarısında Ankara’da yapılan kazı çalışmaları sırasında ortaya çıkan tarihi eserler görülüyor.