Sosyal medyada paylaşılan ve Teyit'e ihbar olarak gönderilen bir fotoğrafın, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ı bir camide ayakkabıyla namaz kılarken gösterdiği iddia edildi.
Aynı fotoğrafın Haziran 2018 tarihli paylaşımlarına Twitter ve Facebooküzerinden ulaşmak mümkün.
Fotoğraf, Nisan 2023'te de CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu'nun bir iftar buluşmasında seccadeye bastığı anların gündeme gelmesiyle tekrar paylaşıldı.
Ancak, fotoğrafın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı camide ayakkabıyla namaz kılarken gösterdiği iddiası doğru değil. Erdoğan’ın kafası fotoğrafa sonradan eklenmiş. Fotoğrafın orijinalinde Erdoğan’ın bulunduğu yerde Lübnan Başbakanı Saad Hariri bulunuyor.
Fotoğrafın orijinalinde kırmızı dikdörtgen içerisinde görülen kişi Lübnan Başbakanı Saad Hariri.
Fotoğraf montajlanmış
Suudi Arabistan’da yayım yapan Al-Riyadh gazetesinin 6 Temmuz 2016’daki bir haberinden fotoğrafın orijinaline ulaşmak mümkün. Söz konusu haberde Suudi Arabistan Kralı Salman bin Abdulaziz Al Saud’un ülkedeki birçok veliaht ile birlikte Mekke’de bulunan Mescid-i Haram’da bayram namazını kıldığı bilgisi yer alıyor. Aynı haberde Lübnan Başbakanı Saad Hariri’nin de Ramazan Bayramı namazını kılanlar arasında ismi geçiyor. İlgili günde çekilen fotoğrafların tamamına yine bu haberde yer alan fotoğraflardan ulaşmak mümkün.
Aynı fotoğrafta, en solda kandurasıyla Suudi Veliaht Prens Muhammed bin Selman görülebiliyor. Saad Hariri’nin sağındaki Maldivler Savunma Bakanı Adem Shareef, solundaki ise Lübnan eski Başbakanı Tammam Salam.
Suudi Kral Salman bin Abdulaziz Al Saud, devlet yetkileri ile bayram namazı esnasında.
Aynı habere ait fotoğraflar başka haber sitelerinde de 6 Temmuz 2016’da yer almış. Buradan hareketle Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı camide ayakkabıyla namaz kılarken gösteren fotoğrafın montaj olduğu anlaşılabilir. Fotoğrafın orijinalinden de anlaşılabileceği gibi Erdoğan’ın yüzü fotoğrafa sonradan eklenmiş.
Saad Hariri’nin kişisel Twitter hesabından 6 Temmuz 2016’da atılan bir tweetten de aynı fotoğraflara ulaşmak mümkün.
“Salam ve Hariri, Mekke'deki ‘ki kutsal caminin hizmetkarının’ yanında bayram namazını gerçekleştirdi.”
Hariri’nin, 2017’deki Ramazan Bayramı namazına da Suudi Kral’ın daveti üzerine katıldığını söylemek mümkün.
Mescid-i Haram’a ayakkabıyla girilebiliyor mu?
6 Temmuz 2016 sabahı Mescid-i Haram’da kılınan bayram namazı sonrası sosyal medyada Saad Hariri’nin camiye ayakkabısıyla girmesine tepki gösterilmişti. Bunun üzerine bazı kullanıcılar İslami fetva sitesinde 2010 yılında paylaşılan bir fetva ile camideki zemine zarar verilmediği sürece ayakkabıyla namaz kılınacağı bilgisini paylaşmışlar. Söz konusu bayram namazının diğer fotoğrafları incelendiğinde başka kişilerin de ayakkabıyla camiye girdikleri anlaşılıyor.
Al-Riyadh’da yer alan başka bir haberden Saad Hariri’nin 2014 yılının bayram namazı için de aynı camide bulunduğu bilgisine ulaşılıyor. Hariri’nin 2014’teki fotoğraflarından da ayakkabıyla namaz kıldığını görmek mümkün. Ayrıca aynı sabah yine birçok kişi de ayakkabıyla namaz kılmış.
Saad Hariri 2014’teki Ramazan Bayramı namazı sırasında.