Fotoğrafın Ekrem İmamoğlu'nu marketten içki alırken gösterdiği iddiası

Fotoğrafın Ekrem İmamoğlu'nu marketten içki alırken gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Görüntü montajlanmış.

Rakı fotoğrafları görsele sonradan eklenmiş.

Bu içerik 3 yıldan daha eski tarihlidir.

Facebook’ta “Binali Yıldırım Erdoğancılar 2023” isimli bir hesabın 30 Temmuz 2019’da Ekrem İmamoğlu’nun marketten rakı aldığını gösterdiği iddiasını ortaya atan gönderi şimdiye kadar yaklaşık bin kullanıcı tarafından paylaşıldı. Fotoğraf, başka hesaplardan da paylaşılma sokuldu.

iddia min 1

Ancak, fotoğrafın Ekrem İmamoğlu’nun marketten rakı aldığını gösterdiği iddiası doğru değil. Görüntü montajlanmış ve rakı fotoğrafları görsele sonradan eklenmiş. 

İmamoğlu pazartesi günü alışverişe çıkmıştı

Ekrem İmamoğlu, 29 Temmuz 2019’da Migros’a giderek alışveriş yapmıştı. İmamoğlu’nun marketten alışveriş yaptığı fotoğraflara çeşitli haber sitelerinin 29 Temmuz 2019’da yayımladıkları haberlerden de ulaşılabiliyor.


Bu haberlerde, fotoğrafın orijinalinde rakı olmadığı açıkça görülebiliyor. 

orijinal min

Fotoğrafa sonradan eklenen rakı şişeleri ise Google’da "Yeni Rakı" araması yapıldığında bulunabiliyor. 

yeni raki min

Fotoğraf mizahi içerikler hazırlayan bir sayfa tarafından paylaşıldı  

dirilis iddia

Fotoğraf ilk olarak 2023 Diriliş adlı Facebook hesabından paylaşılmış. Bu hesap incelendiğinde daha önce de bazı fotoğraflara eklemeler yaparak hiciv paylaşımlar yaptığı görülebiliyor. 

dirilis min

Hesabın yaptığı hiciv paylaşımlardan bazı örnekler.

Fotoğrafın rakı şişelerinin sonradan eklenmesi ile ortaya çıktığı fotoğrafa bakıldığında kolayca anlaşılabilir olsa da, paylaşımın altında gerçek olduğuna inanan pek çok kişinin yorumunu bulmak mümkün. 

yorumlar min

Sonuç olarak, Ekrem İmamoğlu’nun marketten rakı aldığına ilişkin iddialar doğru değil. 2023 Diriliş hesabının yaptığı paylaşım eğlence amaçlı hazırlandığı için yanlış bilgi türlerinden “parodi” olarak adlandırılabilir. Fakat başka hesaplar ekleme yoluyla hazılanan görseli gerçekmiş gibi paylaştıkları için yapılan paylaşım yanlış bilgi türlerinden “manipülasyon” olarak ifade edilebilir.