Sosyalmedyadapaylaşılan bir gönderide, Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun yanında bulunan diğer kişilerden daha farklı bir şekilde dua ettiği iddia edildi.
Bir kullanıcı tarafından 4 Haziran 2019’da Twitter’da paylaşılan fotoğraf yaklaşık bin kişi tarafından beğenildi. Ayrıca Facebook’ta birçok kullanıcı fotoğrafın gerçek olduğunu düşünerek bazı yorumlarda bulundu.
Ancak Ekrem İmamoğlu’nun, yanında bulunan kişilerden farklı şekilde dua ettiği iddiası doğru değil. İmamoğlu, 19 Mayıs 2019’da CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ile birlikte Samsun’da katıldığı bir iftar programında diğer kişiler gibi dua ediyor. Söz konusu fotoğraf ise İmamoğlu’nun duasını tamamlayıp ellerini yüzüne sürdükten hemen sonraki anı gösteriyor.
Ekrem İmamoğlu herkes gibi dua ediyor
CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu ve İBB Başkan Adayı Ekrem İmamoğlu’nun 19 Mayıs 2019’da Samsun Atakum Belediyesi tarafından Kültür ve Kongre Merkezi'nde düzenlenen iftar programına katıldığı anlaşılıyor.
Video paylaşım sitesi Dailymotion’da Samsun’da düzenlenen iftar programından görüntülerin yer aldığı bir videoya ulaşılabiliyor. Anadolu Ajansı tarafından çekilen görüntülerde, iftardan hemen önce edilen duada İmamoğlu’nun diğer konuklar gibi dua ettiği, duasını tamamladıktan sonra ise ellerini yüzüne götürdüğü fark edilebiliyor.
Buna ek olarak söz konusu iftarda İmamoğlu’nun ellerini yüzüne sürmeden hemen önce çekilen fotoğraflara da ulaşmak mümkün. Samsun Haber Hattı isimli internet sitesinde yer alan fotoğrafta İmamoğlu’nun ellerini normal şekilde açarak dua ettiği görülebiliyor.
Yine Haber gazetesi isimli internet sayfasında yer alan 19 Mayıs 2019 tarihli bir haberde İmamoğlu’nun iftar öncesinde dua ederken çekilen başka bir fotoğrafına da ulaşılabiliyor.
Sonuç olarak İmamoğlu’nun katıldığı bir iftarda farklı şekilde dua ettiği iddiası doğru değil. Söz konusu fotoğraf, İmamoğlu’nun ettiği duanın hemen ardından oluşan çok kısa bir anı gösteriyor. İftarda kaydedilen görüntüler incelendiğinde ise fotoğrafın öncesi ve sonrası net olarak anlaşılabiliyor. Sosyal medyada yer alan fotoğrafları olay örgüsünden ayırarak yanlış bilgi paylaşımına ise bağlamdan koparma olarak nitelemek mümkün.