Fotoğrafın dünyadan Satürn’ü gösterdiği iddiası

Fotoğrafın dünyadan Satürn’ü gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Francisco Sojuel tarafından Guatemala’da çekilen fotoğraf Satürn’ü değil, ayı gösteriyor.

Satürn’ün bu kadar büyük görünmesi mümkün değil.

Sojuel’in çektiği fotoğrafta ayın önünden geçen bulut, uydunun Satürn gibi görünmesine neden olmuş.

Fotoğraf kameranın çeşitli ayarları değiştirilerek çekilmiş, yani çıplak gözle bu görüntüye şahit olmak pek mümkün değil.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada yapılan ve yüksek etkileşim alan bir paylaşımda, görselde görülen gök cisminin Satürn olduğu iddia edildi.

gokyuzunde saturn fotografi paylasimjpg

Görsel içeren iddialarda başvurabileceğimiz ilk yöntem tersine görsel arama. Bu birçok tarayıcıda, herhangi bir görsele sağ tıklayıp “Bu görseli Google’da ara” seçeneğiyle ulaşabileceğiniz, kolay, yerleşik ve hızlı bir araç.

Bu yöntemle görseli arattığımızda bir Reddit gönderisiyle karşılaşıyoruz; gönderinin başlığı “The Moon attempting a Saturn impersonation” (Ay Satürn’ü taklit etmeye çalışıyor). Yani görsel Satürn’ü değil, ayı gösteriyor. 

Gönderide ayrıca fotoğrafı çekenin Francisco Sojuel isimli bir fotoğrafçı olduğu belirtilmiş ve Instagram profilinin bağlantısı verilmiş. Sojuel doğa ve gök cismi fotoğrafları çekiyor. Profilde biraz gezdiğimiz zaman görsele ulaşabiliyoruz.

francisco sojuel ay fotografi instagramjpg

“Ayın Satürn gibi giyindiği gece. Uzaktan bakınca ‘Ayın çevresindeki, bir asteroit halkası mı?’ diye merak edebilirsiniz. Hilal evresindeki ayın kıyafeti, ince bir sirrostratüs bulutu. Bulutun, ay ile etkileşimi, etraftaki yıldızlardan rol çalarak eşsiz bir görüntü yaratıyor. Peki ayın altında ne mi var? Pacaya yanardağı ve Guatemala dağlarının loş silüeti. 24 Aralık 2019’da şafakta çekildi.”

Sojuel’in internet sitesine gittiğimizde o gün çektiği diğer fotoğrafları da görebiliyoruz. Örneğin aşağıdaki fotoğraf, ayın önünden bulut geçmezken çekilmiş. 

francisco sojuel ay fotografi bulutsuzjpg

Bulutlu fotoğrafı indirip Forensically isimli araca yüklediğimizde fotoğrafın EXIF bilgisini de görebiliyoruz. EXIF, fotoğrafların çekildiği makine (ya da telefon), tarih, poz değerleri, diyafram açıklığı gibi dair bilgilerin yer aldığı bir veri seti. Ay fotoğrafının EXIF bilgisi sayesinde, fotoğrafın 24 Aralık 2019’da çekildiğini doğrulayabiliyoruz. 

francisco sojuel ay fotografi exifjpg

Görseli doğrulamak için uygulayabileceğimiz başka bir adım, ayın o gün hangi evrede olduğunu bulmak. Ayın belli bir tarihte nasıl göründüğünü öğrenebilmek için faydalanabileceğiniz çeşitli internet siteleri bulunuyor. Bunlardan herhangi birine girip 25 Aralık 2019 tarihine gittiğimizde, o günkü ayın fotoğrafta daha parlak gördüğümüz hilalle uyuştuğunu görebiliyoruz.

gokyuzunde saturn fotografi 15 12 2019da ayjpg

Şunu hatırlamakta da fayda var: EXIF bilgisi sayesinde, kameranın ISO, diyafram açıklığı, poz süresi gibi ayarlarının da değiştirildiğini görebiliyoruz; yani o tarihte o noktada olsak dahi çıplak gözle bu görüntüye şahit olmamız mümkün değildi.

Tersine görsel arama sonuçları, bizi bu görselle ilgili çeşitli haberlere de yönlendiriyor. Bu haberlere göre, Sojuel bu fotoğrafı altı saatlik bir yürüyüş sonucu, gün doğmadan önce çekmiş. Bu haberlere göre, fotoğraf NASA’nın “Günün Astronomi Fotoğrafı” bölümünde yayınlanmış. NASA fotoğrafın altındaki açıklamaya şöyle yazmış:

“Satürn neden bu kadar büyük görünüyor? Görünmüyor; fotoğraftaki ayın önünden geçen dünya bulutları. Ay hilal evresinde ve yüzeyinin çoğunu, dünyadan yansıyan ışık aydınlatıyor. Güneş, parlak hilali alttan aydınlatıyor, bu da güneşin ufuk çizgisinin altında olduğu anlamına geliyor, yani görsel güneş doğmadan önce çekilmiş. İlk bakışta anlaşılmayan bu fotoğraf, 24 Aralık 2019'da, ay güneşin önüne geçip güneş tutulması gerçekleşmeden iki gün önce çekilmiş. Ön planda, büyük yanardağ Pacaya'nın arkasında, küçük Guatemala kasabalarının ışıkları görülüyor.”

NASA’nın internet sitesine göre Satürn ve diğer gezegenler, dünyadan ancak böyle görünüyor:

dunyadan saturn ve digerleri nasajpg