Sosyal medyada gelinlik ve damatlık giyen iki kişinin yer aldığı fotoğraf, gelinin damattan düğün hediyesi olarak 313 kişiyi ücretsiz ameliyat etmesini istediği iddiasıyla ilişkilendirilerek paylaşıldı.
Fotoğraf üniversitelerde toplu nikahı tartışan bir yazıda kullanılmış
Fotoğrafı tersine görsel aratma yöntemi ile aradığımızda karşımıza 2017 tarihli bir yazı çıkıyor. Yazı 1997 yılından bu yana İran’da üniversitelerde öğrencilere destek olmak ve evliliği teşvik etmek için yapılan toplu nikah törenleriyle ilgili ve uygulamanın işe yarayıp yaramadığını tartışmaya açıyor. Yazıda erken yaşta evlenen ve birbirini tanıma fırsatı bulamayan gençlerin evliliklerinin boşanmayla sonuçlandığı anlatılıyor.
İddiadaki fotoğraf da bu yazının manşeti için kullanılmış.
Paylaşımlardaki görsel 3 Şubat 2016'da çekilmiş
Fotoğrafın üzerinde ayrıca bir fotoğrafçı imzasının da yer aldığı görülüyor. Teyit, MEHR Haber Ajansı için fotoğrafları çeken Fatemeh Behboudi'ye ulaştı.
Behboudi fotoğrafta gözükenlerin üniversitede toplu nikahla evlenen çiftlerden biri olduğunu belirtti. 3 Şubat 2016 tarihinde İran Amir Kabir Üniversitesi'nde çekilen fotoğrafların tamamına MEHR'in internet sitesinden ulaşmak mümkün. Fotoğrafların seri halinde çekildiği görülüyor.
Behboudi aynı gün 163 öğrenci çiftin evlendiğini belirtti.
Gerçek hikâyedeki kişiler farklı
6 Haziran 2022’de bir Twitter hesabı tarafından düğün hediyesi hikayesi ile birlikte Arapça atılan bir tweette bu fotoğraf kullanılmış, ardından iddia bu haliyle yayılmaya başlamış.
Ancak tweette haber için verilen bağlantıya gittiğimizde, farklı iki kişinin düğün hediyesi olarak 313 kişinin ameliyat edilmesi sözü verdiği görülüyor. Bu iki kişi görselde yer alanlardan farklı kişiler.
Konu hakkında Farsça arama yaptığımızda Nisan 2021'de pek çok kez haber konusu olduğunu görüyoruz. Yani 2021 yılında yaşanan olay doğru ve haberlerle yer alan kişiler uyumlu. Ancak bu kişiler iddia konusu fotoğraflarda yer alanlar değiller. Fotoğrafın temsili olarak kullanılıp kullanılmadığı da belirtilmediğinden, hikaye ile yanlış kişiler eşleşmiş.
İddia görseldekiler
Doğrulama platformu Misbar da konu hakkında bir yazı yayınladı.