Facebook üzerinden bir kullanıcının paylaştığı fotoğrafta görülen bir çift, pek çok başka kullanıcı tarafından gerçek sanıldı. Kumsalda mayolu genç bir erkekle çarşaflı bir kadını gösteren fotoğraf, cinsiyet eşitsizliğinin temsili gibi aktarılmış.
Fakat iddia yanlış. Görsel iddia edildiği gibi gerçek bir çifti göstermiyor. Jaimy Gail adlı sanatçının, Normaal Doen adlı projesi için çektiği fotoğraflardan biri.
Görsel bir sanat eseri
Fotoğrafı tersine görsel arama ile arattığımızda, Jaimy Gail adlı sanatçıyla yapılan bir röportajın yer aldığı sayfaya ulaşıyoruz. Coeval Magazine sitesine verdiği röportajda sanatçı, iddia edilen fotoğrafın da içinde olduğu Normaal Doen projesinden, “Bu dizinin amacı, ince çizginin nerede olduğunu bulmaktı. Estetik bir görüntüyü, sosyal olarak kabul edilemez olanla karşılaştırmaktı… Bu fikirden yola çıkarak Normaal Doen serisi için sekiz ayrı portre yaptım” diye bahsediyor.
Jaimy Gail adını arattığımızda sanatçının Instagram sayfasına ulaşıyoruz ve ilgili görselin burada da yer aldığını görüyoruz.
Sanatçı burada projenin adını ve tarihini de belirtmiş. Proje için hazırlanan görsel, 2017 tarihli. Sanatçının Instagram sayfasında, benzer başka görsellere de ulaşılabiliyor.
Hollandalı sanatçı, biyografisinde çalışmalarının moda, belgesel ve portre arasında bir yerde durduğunu anlatıyor.
Fotoğrafın yayınlandığı bir diğer sitede de fotoğrafın, İslam karşıtı ya da yanlısı olmadığı, propaganda aracı değil, sanat eseri olduğu belirtiliyor.
Sanat eserleri, çoğu zaman gerçek sanılarak sosyal medyada paylaşılıyor. Teyit daha önce de gerçek sanılan sanat eserleri üzerine analizler hazırlamıştı.
Sonuç olarak iddia yanlış. Görsel gerçek bir çifte ait değil, bir sanat eseri. İddia, yanlış bilginin yedi türünden olan hatalı ilişkilendirmeye örnek.