Fotoğrafın Çin’de tarihin en uzun trafiğini gösterdiği iddiası

Fotoğrafın Çin’de tarihin en uzun trafiğini gösterdiği iddiası

Bulgular

Görseldeki yol Çin’den değil, ABD'den

ABD'deki söz konusu yol ise görüntüdeki gibi geniş değil

Orijinal fotoğraf montajlanarak yol genişletilmiş

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada ve pek çok sitede yaygın bir şekilde paylaşılan Çin’de en uzun trafik hattını gösterdiği iddia edilen fotoğraf uzun bir süredir aynı görüntü eşliğinde paylaşılmaya devam ediyor.

iddia gorseli en uzun trafik cin 

Görsel Çin'den değil

Arama motorlarında tersine görsel arama sonuçlarını incelediğimizde trafiğin geçtiği yolun Çin’den değil, ABD'nin California eyaletinden olduğunu tespit edebiliyoruz. Görseldeki şeritlerde otoyolun resimde gösterilen genişliğinin neredeyse yarısı kadar olduğu ve gösterildiği gibi sıkışık olmadığı görülebiliyor.

longest traffic jam in media

Görselin aslı 1998 senesine ait ve California'daki 405 otoyolunu gösteriyor. Fotoğraftaki yolun montajlanarak genişletildiği de bu görsel üzerinden anlaşılabiliyor. Otoyola ve çevresindekilere ait ayrıntılı görsele Google Maps ile de ulaşabiliyoruz. 

traffic highway california getty tram station

Görsel bir çok kez 2010 yılında Çin’in Pekin kentinde oluşan trafiği gösterdiğini de iddia eden içeriklerde paylaşıldı. Başkent Pekin'e uzanan bir ana yolda binlerce aracın oluşturduğu, 100 kilometre uzunluğundaki kuyruk yaklaşık 11 gün devam etmişti. Pekin’de bu tarihteki trafik görüntülerine ulaştığımızda ise oluşan trafik görüntülerinin daha farklı olduğunu görebiliriz. 

2015 yılında gündem olan  Çin’de tatil dönüşü yolcuların sıkıştığı trafiğin görüntüsü de farklı. Buradaki trafik ise 50 şeritli National Highway 110 yolunda gerçekleşmiş. 

Tarihteki en uzun trafik listelerini gösteren pek çok sitede başta Çin olmak üzere farklı ülkelere ait iddialar da yer alıyor. Ancak tarihte araç sayısına göre en uzun trafik olarak Guinness Rekorlar Kitabı’nda kayda düşen olay ise 1990 yılında Almanya’dan. 12 Nisan 1990'da Doğu-Batı Almanya sınırında oluşan trafikte 18 milyon araç sayısı kaydedildi. 1989 yılında Berlin Duvarı’nın yıkılışı ile binlerce Alman Doğu ve Batı bloklarını ayıran sınırlara akın etmişti.

İddia Malumatfuruş, Reuters ve Hoaxorfact tarafından da incelendi.