Fotoğrafın bir sivrisineğin yakın çekimi olduğu iddiası

Fotoğrafın bir sivrisineğin yakın çekimi olduğu iddiası

Yanlış Yanlış

Bulgular

Fotoğraftaki hayvan sivrisinek değil, yeşil yaprak biti. Fotoğrafı 2012 yılında Keith Trueman çekmiş.

Sivrisineklerin 100 gözü yok. Ancak birleşik ve kavisli göz yapılarının üstünde, birçok mikroskobik mercek olduğu biliniyor.

Sivrisineklerin dişleri yok, fakat hortumları var. Bu hortumlarda altı tane iğneye benzer parça var.

Bu içerik 1 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan bir makro fotoğrafın, bir sivrisineğe ait olduğu söylendi. Paylaşımda sivrisineklerin 100 göze, 48 dişe sahip olduğu gibi iddialar da dile getirilmiş. 

sivrisinek yakin cekim iddia gorsel

Fotoğraftaki hayvan yaprak biti

Tersine görsel arama sonuçlarına göre, fotoğraftaki hayvan sivrisinek değil, yeşil yaprak biti. Fotoğrafı 2012 yılında fotoğrafçı Keith Trueman çekmiş. Trueman, çeşitli böceklerin ve bitkilerin makro fotoğraflarını çekiyor. Fotoğrafın orijinaline Trueman’ın Flickr hesabından ve Getty Images’dan da ulaşılabiliyor. 

Getty Images’da sivrisineklere ait başka yakın çekim fotoğraflar da var. Makro çekim sivrisinek fotoğrafları paylaşımdakinden farklı.

sivrisinek 1

Sivrisineklerin 48 dişi yok

Paylaşımda sivrisineklerin 100 gözü ve 48 dişi olduğu da iddia edilmiş. Sivrisinekler, eklembacaklıların çoğunda bulunan birleşik göz yapısına sahip. Kavisli bir göz yapısının üstünde, birçok mikroskobik mercek olduğu biliniyor. Bu küçük mercekler sayesinde, sivrisinek baş veya göz hareketi olmadan çevresinden topladığı görüntüleri bütünleştirebiliyor. 

Öyle ki sivrisineklerin göz yapısı yapay lenslere bile ilham olmuş durumda. Ancak sivrisineklerle ilgili yapılan herhangi bir çalışmada kafalarının üstünde 100 göz yer aldığını söyleyen bir bilgiye rastlanmıyor.

Sivrisineklerin 48 dişi olduğu iddiası da gerçeği yansıtmıyor. Çünkü bu hayvanların dişleri yok, fakat dişleri sayılabilecek hortumları var. Bu hortumların içinde altı tane iğneye benzer parça bulunuyor. Sivrisinekler bu sayede kan emebiliyor

sivrisinek disi igne

Dişi sivrisineklerin insanları ısırmak için kullandıkları iğneye benzer altı ağız parçası. Sivrisinek, deriyi kestikten sonra, labrum denen kırmızı hortum sayesinde kanı emiyor. 

Sivrisineklerin son derece gelişmiş alıcıları olduğunu söylemek mümkün. Çünkü tam olarak nereyi ısıracaklarını biliyorlar. Bu böceklerin 150’den fazla alıcısı olduğu biliniyor. Parazitolog ve entomologlar sivrisineklerin insanlara yaklaştıkça, vücut ısısını ve ciltten yükselen uçucu yağ asitleri denilen maddeleri tespit ettiklerini söylüyor. 

Sivrisineklerin sebep olduğu hastalıklardan yılda 1 milyona yakın kişi ölüyor

İnsanları yalnızca dişi sivrisinekler ısırıyor. Erkek sivrisinekler çiçek nektarıyla besleniyor. Dişi sivrisinekler yumurta üretmek için kana ihtiyaç duyuyor ve  ağız yapıları tam da deriyi delip kanı emecek şekilde evrimleşmiş. 

Sivrisinek kaynaklı hastalıklar, enfekte sivrisineklerin ısırmasıyla yayılıyor. Zika virüsü, Batı Nil virüsü, Chikungunya virüsü, Dang humması ve sıtma gibi hastalıklar bunlardan bazıları. Sivrisineklerden kaynaklanan hastalıklardan her yıl 1 milyona yakın kişinin öldüğü biliniyor.