Fotoğrafın Binali Yıldırım'a verilen tablodaki çizimi gösterdiği iddiası

Fotoğrafın Binali Yıldırım'a verilen tablodaki çizimi gösterdiği iddiası

Yanlış Yanlış
YANILTICI
YÖNÜ

Bulgular

Fotoğraf montajlanarak oluşturulmuş.

Fotoğrafın orijinali Samsun’un Alaçam ilçesinde vaizlik yapan Murat Öztürk’ün çizmiş olduğu karakalem portre resmini dönemin başbakanı Binali Yıldırım’a hediye ederken çekilmiş.

Bu içerik 4 yıldan daha eski tarihlidir.

Sosyal medyada paylaşılan fotoğrafın, AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Binali Yıldırım’a verilen bir tablodaki çizimi gösterdiği iddia edildi. Takunya isimli sayfa tarafından 20 Mayıs 2019’da Facebook’a yüklenen gönderi üç bin kişi tarafından beğenildi.

binali yildirim iddia ss

Ancak fotoğrafın Binali Yıldırım’a verilen tablodaki çizimi gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf montajlanarak oluşturulmuş. Fotoğrafın orijinali Samsun’un Alaçam ilçesinde vaizlik yapan Murat Öztürk’ün çizmiş olduğu karakalem portre resmini dönemin başbakanı Binali Yıldırım’a hediye ederken çekilmiş.

Fotoğraf montajlanarak oluşturulmuş

Söz konusu fotoğrafın orijinaline 25 ve 26. Dönem Samsun Milletvekili Çiğdem Karaaslan’ın internet sitesi üzerinden erişmek mümkün. Fotoğraf, 3 Kasım 2016 tarihinde AK Parti Genel Merkezi’nde çekilmiş.

binali yildirim vaiz portre

Vaiz Murat Öztürk’ün Binali Yıldırım’a kendi çizimi olan portreyi hediye ettiğini gösteren fotoğrafa Mynet’in 3 Kasım 2016 tarihli haberinden de ulaşılabilir. Aynı etkinlikten olan başka bir fotoğraf Çiğdem Karaaslan’ın internet sitesindeki bir gönderide mevcut.

binali yildirim vaiz portre 2 1

Murat Öztürk karakalem resime olan ilgisi ile biliniyor. Daha sonra yaptığı bir resmi Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’a hediye etmesinin ardından Anadolu Ajansı’nda yer alan bir haberde de Öztürk, Binali Yıldırım’a verdiği portreden bahsetmiş.

Görsel parodi içerikleriyle bilinen bir sayfada paylaşılmış

Montaj ilk olarak “Muhteşem Satrayni” isimli Twitter kullanıcısı tarafından paylaşılmış. Satrayni çeşitli sosyal platformlarında ürettiği parodi içerikler ile biliniyor.

satrayni binali yildirim ss

Teyit içeriğin üreticisini doğrulamak için Satrayni'ye ulaştı. Satrayni Teyit.org’a yaptığı açıklamada içeriği kendisi ürettiğini ve yalnızca mizah amaçlı olduğunu doğruladı.

Sonuç olarak fotoğraf montajlanarak manipüle edilmiş ve parodi paylaşımlarıyla bilinen bir kaynak tarafından üretilmiş bir içerik olması sebebiyle manipülasyon ve parodi olarak iki farklı yanlış bilgi türü içerisinde sınıflandırılabilir.