Sosyal medyada paylaşılan ve teyit.org’a ihbar olarak gönderilen fotoğrafın, İstanbul Beylikdüzü’nde yer alan bir “papaz heykelini” gösterdiği iddia edildi. İddiada heykelin, Cumhuriyet Halk Partisi’nin (CHP) İstanbul Büyükşehir Belediyesi başkan adayı Ekrem İmamoğlu’nun Beylikdüzüne yaptığı ilk icraatlarından biri olduğu da belirtildi.
Büyük Türkiye isimli sayfa tarafından 20 Aralık 2018’de Facebook’ta paylaşılan fotoğraflar yaklaşık bin kişi tarafından paylaşıldı.
Ancak fotoğrafın, Beylikdüzü’nde yer alan bir papaz heykelini gösterdiği iddiası doğru değil. 2015 yılında düzenlenen 2. Uluslararası Beylikdüzü Taş Heykel Sempozyumu kapsamında Dilşad Yiğitcan Akçayöz tarafından yapılan ve elinde fener bulunan heykel “yolcu” ismini taşıyor. 2015’ten beri ilçedeki çeşitli yerlerde sergilenen heykel ise şu anda Beylikdüzü Yaşam Vadisi’nde sergileniyor.
Heykel 2. Uluslararası Beylikdüzü Taş Heykel Sempozyumu’nda yapılmış
Beylikdüzü Belediyesi’nin 2015 yılında düzenlediği ve birçok katılımcının yer aldığı 2. Uluslararası Beylikdüzü Taş Heykel Sempozyumu hakkında yayınlanan bir kitapçığa ulaşmak mümkün.
Kitapçıkta “papaz heykeli” olduğu belirtilen “yolcu” ismindeki heykel hakkında da bilgiler yer alıyor. Bunlara ek olarak heykeltraş Dilşad Yiğitcan Akçayöz’ün heykel hakkında verdiği bilgilerde bulunuyor.
Kitapçıkta yer alan açıklamada heykelin “Nosce te ipsum - Kendini bil, kendini tanı” öğretisinden ilham alan bir çalışma olduğu, bedene ait taşıyıcı bir yapı olan omurganın ise ruhu simgelediği ifade ediliyor. Yine kitapçıkta yer alan fotoğraflarda heykelin elindeki fener net olarak fark edilebiliyor. Ayrıca heykelin o dönem Beylikdüzü Kültür Merkezi’nin önünde de sergilendiği anlaşılıyor.
18 Eylül-18 Ekim 2015 tarihleri arasında yapılan 2. Uluslararası Beylikdüzü Taş Heykel Sempozyumu’nda “yolcu” isimli heykelin yapılış aşamalarının izlenebildiği videolar da mevcut.
Beylikdüzü Belediyesi TV tarafından 13 Ekim 2015 tarihinde video paylaşım sitesi YouTube’a yüklenen görüntülerde heykelin henüz yapım aşamasında olduğu fark edilebiliyor. Heykeltraş Akçayöz de videoda sempozyum hakkında bazı değerlendirmelerde bulunuyor. Yine aynı kanal tarafından 23 Aralık 2015’te yayınlanan ve Beylikdüzü Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun yapılan heykelleri incelediği videoda da söz konusu heykele rastlanabiliyor.
Sempozyum hakkında yapılan haberlerde de yapılan heykellerin ilçenin çeşitli yerlerinde sergileneceği belirtiliyor. Kamudan.com isimli internet sitesinde yer alan bir fotoğrafta da İmamoğlu ve heykeltraş Akçayöz görülebiliyor.
Heykel Beylikdüzü Yaşam Vadisi’nde bulunuyor
Heykeltraş Akçayöz tarafından yapılan heykel ise şu anda Beylikdüzü ilçe sınırları içindeki Yaşam Vadisi’nde bulunuyor. 2017 yılında yapılan Yaşam Vadisi’nde söz konusu heykelle beraber 17 heykel daha sergileniyor.
Yaşam Vadisi’nde bulunan heykelin farklı açılardan çekilmiş fotoğraflarını da aşağıda görmek mümkün.
Dilşad Yiğitcan Akçayöz'ün açıklaması
Teyit, fotoğrafın sosyal medyada paylaşılmasından sonra söz konusu heykeli yapan Dilşad Yiğitcan Akçayöz’e ulaştı. Akçayöz, heykeli 2015 yılında 2. Uluslararası Beylikdüzü Taş Heykel Sempozyumu’nda yaptığını, heykelin daha sonra ilçedeki bazı yerlerde sergilendiğini, bu sırada saldırıya uğrayarak başının kırıldığını ve onarılarak Yaşam Vadisi’nde sergilendiğini ifade etti.
Ayrıca Akçayöz, Teyit'e yazılı olarak şunları söyledi:
“Konu edilen heykel, sanatçısı olarak üretmiş ve üretmekte olduğum bir dizi heykelden sadece bir tanesidir. Beylikdüzü 2. Taş Heykel Sempozyumu’nda tamamlayıp, Beylikdüzü’ne teslim ettiğim heykeldir. Öncelikle konu olan heykeli de kapsayan bir seri tasarımım ve tamamladığım heykeller mevcuttur. Bir heykel sanatçısı olarak, sanatın bir ifade biçimi olduğunu hatırlatarak(!) üzerinde çalıştığım konuyu açıkça bildirmek istiyorum. "Kendini bil!" Kendisini, yani kendi düşüncelerini, önyargılarını ve tutumlarını, öz benliğini bilip kendini kontrol eden kişi yola koyulmuş demektir. Kendi düşünce ve hareketlerinin tüm sorumluluğunu üstlenmiş demektir. Kişi doğayı, insanları anlayabilmek için önce kendisini bulmaya, tanımaya mecburdur.
Yunus Emre’nin dediği gibi: “İlim ilim bilmektir; ilim kendin bilmektir, sen kendini bilmezsen; ya nice okumaktır”. Bu heykel öncesi ve devamında gelen üretimim bu evrensel felsefe, öğüt merkezinden çıkışla üretilmiştir. Bu sebeple isimleri ‘Yolcu’ dur, birkaç tanesinin elinde de fener vardır ve içe dönüktürler. Şahsım tarafından tasarlanmış ve tamamen fikir ve üretim özgürlüğü tanınarak yapılmış başarıyla da yapılmaya devam eden bir sanat etkinliğinin ve bu özgür sanat üretim alanını tanıyan Beylikdüzü Belediye Başkanı, CHP İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı, Sayın Ekrem İmamoğlu başta olmak üzere, ekibini, bağlı bulunduğu partiyi, sanatı ve fikir özgürlüklerini savunan her vatandaşı hedef alan bu ucuz haberi yapan, sanatı ve sanatçıyı çirkin meselelerine alet eden zihniyeti kınıyor ve acizlikleri sebebiyle kendileri adına üzüntü duyduğumu bildiriyorum.”
Heykeltraş Dilşad Yiğitcan Akçayöz’ün İstanbul Kadıköy’de sergilenen başka bir heykeli.