Sosyal medyada paylaşılan bir fotoğrafın 9 Ekim 2019’da Türkiye tarafından başlatılan Barış Pınarı Harekatı kapsamında kullanılan fosfor bombasını gösterdiği iddia edildi.
Bir kullanıcı tarafından 12 Ekim 2019’da Facebook’a yüklenen görsel şimdiye kadar yaklaşık 5 bin kez paylaşıldı.
Ancak fotoğrafın Barış Pınarı Harekatı kapsamında Türkiye tarafından kullanılan fosfor bombasını gösterdiği iddiası doğru değil. Fotoğraf, Irak’taki Musul kentinde IŞİD’e karşı yapılan operasyon sırasında fosfor bombası kullandığı iddiasıyla 2017 yılında paylaşılmış.
Fotoğraf 2017 yılında paylaşılmış
Bir kullanıcı tarafından, Musul’da çekildiği ifade edilerek Haziran 2017’de Twitter’dan paylaşılan videoda bahsi geçen fotoğraf karesinin de olduğu görüntüler izlenebiliyor.
Türkiye’nin Barış Pınarı Harekatı kapsamında kullandığı fosfor bombalarını gösterdiği iddiasıyla paylaşılan fotoğrafa Daily Mail tarafından 5 Haziran 2017’de yapılan bir haberde de rastlanabiliyor. Haberde, Irak’taki IŞİD güçlerine karşı yürütülen operasyonlarda fosfor bombasının kullanıldığı iddialarının olduğunu belirtilirken bölgeden başka fotoğraflara da yer veriliyor.
Yine Snopes isimli internet sitesinde yer alan 12 Haziran 2017 tarihli başka bir haberde de ABD liderliğindeki kuvvetlerin Irak’ta fosfor bombası kullandığına dair iddialara yer veriliyor.
2017 yılında Musul’da fosfor bombası kullanıldığına dair iddiaların Türkiye’deki haber kanallarına da yansıdığını söylemek mümkün.
Kanal 24 tarafından, 5 Haziran 2017’de video paylaşım sitesi YouTube’da paylaşılan videoda da Musul’daki bombalamanın yaşandığı anlar görülebiliyor.
Sonuç olarak fotoğrafın 9 Ekim 2019’da başlayan Barış Pınarı Harekatı sırasında çekildiği iddiası doğru değil. Fotoğraf 2017’de Musul’da kaydedilmiş.